SuperFreakonomics

superfreakonomicsI förra veckan publicerades SuperFreakonomics, uppföljaren till Freakonomics, av ekonomen Steven Levitt och journalisten Stephen Dubner. I likhet med sin hyllade föregångare kännetecknas boken av att applicera ekonomisk teori på sätt och i sammanhang som provocerar på många plan. Kan man verkligen förstå aspekter av prostitution genom att resonera i termer av utbud och efterfrågan? Är det farligare att gå än att köra bil när man druckit för mycket? Kan lite strategiskt tänkande förklara varför självmordsbombare borde skaffa sig en livförsäkring?

Att blanda detaljer kring sexhandel med ”out-of-the-box” användande av statistik, gärna med slutsatser som är helt motsatta till vad läsaren trodde var fallet, kan onekligen vara både underhållande och lärorikt, och om det är något som går igen i många recensioner av boken så är det just att den (liksom sin föregångare) är en underhållande ögonöppnare.

Även om jag håller med om att boken är klart läsvärd och innehåller mycket intressant forskning kan jag dock inte riktigt stämma in i hyllningskören. Det känns som att balansen mellan att ha en bra story och en solid grund (och/eller ett oväntat resultat) tippat över för mycket till att ha en bra story. Resultatet att det skulle vara säkrare att köra rattfull än att gå full (med en faktor åtta per förflyttad mil) är ett talande exempel. Som t ex Ezra Klein på The Washington Post poängterar finns en rad anledningar till att man inte riktigt kan jämföra kilometrar som gåtts på fyllan med kilometrar som körts på fyllan. De är sannolikt olika i termer av hur många av dem som sker i stan (fler till fots i stan där trafiksituationen är farligare än på landet) de är olika i termer av hur full man är (sannolikt är personer mindre berusade när de ändå väljer att ta bilen) etc. Till skillnad från t ex Levitts studie av hur förändringar i abortlagstiftning på 1970-talet resulterade i minskad brottslighet 20 år senare som presenteras i Freakonomics, och där Levitt ägnar mycket tid åt att vrida och vända på fakta och förkasta alternativa förklaringar, tycks det som att Levitt och Dubner denna gång nöjer sig med att vrida på fakta så att slutsatsen blir överraskande.

Även resultaten kring hur utbud och efterfrågan på sex påverkat priserna på prostituerades tjänster lider av att vara mer än bra story än överraskande forskning. Resultatet att priset för sex (och då speciellt oralsex) sjunkit dramatiskt till följd av att utbudet av gratis sex (och då speciellt oralsex) ökat är, som David Runciman konstaterar i sin kritiska recension i The Guardian, knappast överraskande ur strikt ekonomisk synvinkel. Däremot är det förstås bara antydan att man kan läsa om detta i boken ett säkert kort för att sälja den. Som sagt, man kan förstå mycket genom att tänka på incitament.

Bra läsning? Ja! En källa för middagskonversation som överträffar det mesta som har ”economics” i titeln? Absolut! Så bra som man kunde ha hoppats? Nej, tyvärr…och då har jag inte ens nämnt klimatkapitlet som verkar vara det som retat de flesta. Följande korrespondens mellan Steve Levitt och Yoram Bauman ger en bra balanserad bild av respektive sidas argument.

Comments

 1. davva says:

  Dom har också blivit sågade av flera klimatforskare och flera ekonomer, bla DeLong och Krugman, för att ha försökt beskriva ngt i stil med att det rådde koncensus bland klimatforskare under 70-talet när det gällde uppfattingen om nedkylning av jorden. Vilket många även tolkat som ett politiskt ställningtagande, vilket sedan starkt avvisats av Lewitt. Se diskussionen på brads blogg.

 2. davva says:

  Ah.., ser nu att du länkat precis dit.. Ja, detta inlägg borde kanske raderas iom det.

  • Jesper Roine says:

   …eller så låter vi det bara stå kvar och hoppas att andra då lättare hittar länkarna till just denna debatt (som tyvärr nästan överskuggat resten av boken…)

 3. Martin says:

  Även deras slutsatser om barnstolar har kritiserats av experter:

  http://abcnews.go.com/GMA/Parenting/pediatric-crash-experts-respond-superfreakonomics/story?id=8867876

 4. Läste precis diskussionen mellan Levitt och Bauman och måste (tyvärr) säga att Levitt ger ett lite halt intryck.

 5. Kristian Grönqvist says:

  Intressant är också en berusad gångare varje gång han träffar en annan trafikant, knappast tar livet av dem genom att gå in i dem, vilket han l’r göra med sin bil. Det finns en väldigt subjektiv hållning till världen i detta populärekonomiserande av livet överhuvudtaget, som ger oss äldre läsare snarast en fadd känsla av ytlig raljans över livets små förtretligheter och det kanske har med mognad att göra…

 6. Påståendet om den minskade brottsligheten i USA har bl.a. avvisats av epidemologerna Wilkinson & Pickett i boken The spirit level. Enligt dem förklaras den utmärkt av att arbetslösheten för unga män minskade drastiskt på 90-talet.

  Men det är ju inte lika journalistiskt klatschigt.

 7. Här har ni ett exempel på hur man räknat ruskigt och pinsamt fel i klimatavsnittet.

  http://www.realclimate.org/index.php/archives/2009/10/an-open-letter-to-steve-levitt/

 8. Jonas says:

  Boken är lite symptomatisk för ekonomer som försöker använda sin hammare på alla sorters problem, även när det blir katastrofalt fel. Det känns förmätet att säga det, men tyvärr är det allt för uppenbart att författarna skulle ha mycket att tjäna på lite grundläggande matematik och statistik samt en dos vetenskapligt tänkande.

 9. Anders says:

  For ovrigt gillar jag lanken som bilden ar kopplad till.

 10. Johan Richter says:

  “Det känns förmätet att säga det, men tyvärr är det allt för uppenbart att författarna skulle ha mycket att tjäna på lite grundläggande matematik och statistik samt en dos vetenskapligt tänkande.”

  Författarna kan knappast skylla på det. Åtminstone Levitt måste ju läst grundläggande matematik och statistik eftersom han faktiskt är nationalekonom.

  Hade hans forskning hanterat statistik på samma sätt som den här boken gör får man hoppas att han inte varit en så känd forskare.

Trackbacks

 1. […] Kostnadsaspekten har fått personer som Newt Gingrich att uttala följande: ”Geoengeneering holds forth the promise of addressing global warming concerns for just a few billion dollars a year” (citatet taget ifrån Naomi Kleins ”This Changes Everything”, s. 256). Den har också fått Steven Levitt och Stephen Dubner att diskutera saken i Freakonomics-uppföljaren Superfreakonomics, där den uppseendeväckande meningen ”For anyone who loves cheap and simple solutions, things don’t get much better” fått många att reagera (något jag skrev om här när boken kom). […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: