Acemoglu återigen favorittippad

Daron Acemoglu har varit favorittippad flera år i rad här på Ekonomistas och blev så även i år med 18% av rösterna. En möjlighet är att Acemoglus popularitet skulle bero på att vi sorterat alfabetiskt på efternamn så att han kommer överst på listan. I år sorterade vi därför i stället på förnamn utan att hans popularitet påverkades nämnvärt. Föga förvånande tänker Ekonomistas längre än att bara instinktivt klicka på det första alternativet på listan.

På andra plats kom Claudia Goldin (6%) och på tredje plats David Autor (5%). Fjärdeplatsen delas av Thomas Piketty, Torsten Persson och Susan Athey (4% vardera). Resultat för alla kandidater finns nu i ursprungsinlägget. Det kan även noteras att flera av de favorittippade kandidaterna har fått det prestigefyllda spanska priset BBVA Frontiers of Knowledge Awards. Acemoglu fick det 2016, Goldin fick det 2018 och Persson fick det tidigare i år. Det spanska priset har ett flertal gånger delats ut till personer som senare fått ekonomipriset, så det kan vara en bra lista att utgå ifrån för den som roas av att tippa framtida ekonomipristagare.

Comments

  1. Jag nominerade detta år, precis som förra året, Thomas Sowell. Han är kanske för gammal, men i övrigt, om Kahneman kan få priset så är Sowell mer än värdig. Inget spår av Sowell finns dock med, i år heller.

Leave a comment