För många låter »Den tredje uppgiften« som en filmtitel, men det finns fortfarande akademiker som vet vad den innebär. Sedan tio år har en grupp ekonomer fritt och sakligt diskuterat samhällsekonomiska frågor i bloggform, på ett sätt som även lekmän har nytta av. På så sätt har de förvaltat det bästa ur den tradition av samhällsengagemang som funnits bland svenska ekonomer allt sedan Knut Wicksell. De visar att det går att trotsa polarisering, faktaresistens och rädsla för oönskade sanningar.
Ur motiveringen när tidskriften Fokus utsåg Ekonomistas till Årets ekonomisvensk 2017.
En grupp yngre ekonomer har dessutom skapat en ny kanal för information och debatt i samhällsekonomiska frågor genom bloggen ekonomistas.se, som i allt större utsträckning besöks av journalister. Det är i själva verket en gammal tradition bland akademiska ekonomer i Sverige att flitigt delta i samhällsdebatten — från Knut Wicksells, Gustaf Cassels och Eli Heckschers dagar under de första decennierna på 1900-talet.
Assar Lindbeck i Ekonomi är att välja (s. 192)
[D]en suveräna bloggen Ekonomistas
Per Gudmunson, Svenska Dagbladet
På bloggen Ekonomistas diskuterades häromdagen priset på åsnor. […] Det är mycket allmänbildande att läsa bloggar. Ni som inte gör det borde pröva!
Anne Lindén, Dagens Nyheter
En lovande nationalekonomisk gruppblogg på svenska. Blivande fokalpunkt i den svenska samhällsvetarbloggosfären?
Peter Santesson-Wilson, Ratio och inslag.se
Ekonomistas är för övrigt en alldeles lysande blogg, skriven av ett gäng nationalekonomer med olika perspektiv. Jag har lärt mig mycket under de månader som jag läst den. Kanske inte lika kul och lättsamt som diverse reklam- och mediebloggar men fan så mycket viktigare…
Bloggare på hull.nu
[D]en jämförelsevis lättsamma gruppbloggen Ekonomistas […] är helt oundgängliga dessa dagar.
Johan Ingerö, bloggare på ingero.blogspot.com
Jag är visserligen gammal grå professor i nationalekonomi (81, pensionerades för 16 år sedan) men måste ändå instämma i hyllningskören, Ni är fenomenala. Jag begriper inte hur ni kan snappa upp så många saker och ha så fantasieggande kommentarer. Jag har lärt mig oerhört mycket av att ta in Ekonomistas, och skall bli ännu flitigare i fortsättningen.
Lars Werin, professor emeritus
[D]et så kul att det finns nationalekonomer som ni på Ekonomistas, Bergh, Berggren etc som tar tredje uppgiften på allvar. Det är till viss del tack vare ert bloggande som jag kommer börja läsa NEK nästa termin.
Marcus, Ekonomistas-läsare
Jeg kan stadig savne en dansk parallel.
Jacob Christensen, dansk bloggare på jacobchristensen.name
Man kan också söka inspiration i den svenska bloggvärlden […] genom ekonomistas.se, där jag bland annat läser ett intressant inlägg om en studie kring hur en elektronisk röstningsmaskin i Brasilien ledde till högre födslovikt hos barn.
Mattias Hermansson, Dagens Nyheter
Senaste kommentarer