Vad säger prediktionsmarknaden om presidentvalet i USA?

Nu drar republikanernas primärval igång inför presidentvalet i USA senare i år. Donald Trump är favorit, men hur stort är hans försprång? Och hur är läget i det demokratiska partiet — är Joe Bidens nominering redan klar? På prediktionsmarknader handlas kontrakt som ger betalning beroende på vilken kandidat som till slut blir nominerad. Marknaderna visar därmed löpande bedömda vinstchanser för partiernas kandidater. I detta inlägg beskrivs det aktuella läget på dessa marknader.

Handeln på prediktionsmarknader har funnits i många år. Den som har funnits längst är Iowa Elctronic Markets (IEM), som drivs av forskare och där data används för forskning. Prediktionsmarknadernas omsättning är inte lika stor som handeln på aktiemarknaden eller hos spelbolagen. Men den är tillräcklig för att visa trovärdiga priser och sannolikheter för att de kontrakterade utfallen. Genom att handlarna lägger sina pengar på vad de tror om politiska utfall är de motiverade att samla bästa möjliga information för att gissa så bra möjligt, även om det går emot deras egna ideologiska övertygelse. Ekonomistas har skrivit ett flertal inlägg om prediktionsmarknader (se t ex här, här, här och här).

Republikanernas primärvalskampanj 2024 är intressant eftersom den hålls av det utmanande partiet i USA. I nyheterna läser vi att Donald Trump är skyhög favorit. Men gäller det även i prediktionsmarknadernas handel? Vad säger marknadshandeln om chanserna för utmanarna, som i dagsläget är Nikki Haley och Ron DeSantis? Och finns det några trender i kandidaternas vinstchanser?

Den första figuren visar Republikanernas kandidaters vinstchanser enligt IEM. Den senaste noteringen visar att marknaden ger Trump 77% vinstchans, medan Nikki Haley får 14% och Ron DeSantis enbart 1,5%. Att “någon annan” vinner ges 9% chans. Variansen i kurserna är inte obetydlig, men siffrorna är ändå signifikativa. Om man ser till trenden i dessa vinstchanser så stiger den för Trump och Haley men faller för de övriga.

Demokraternas nominering är annorlunda eftersom Joe Biden är sittande president och verkar vilja kandidera igen. Och ingen har ännu utmanat honom. På IEM ger hans nomineringskontrakt en vinstchans på 88%. Men samtidigt ger kontraktet att “någon annan” ska bli demokraternas kandidat hela 19% vinstchans. Detta är separata kontrakt som i princip ska summera till hundra procent, men att de inte gör det antyder dels att marknaden är ganska tunn men också att den är tämligen osäker.

Dessa bilder kompletterar på ett intressant sätt den diskussion som politiska experter och journalister presenterar i media. En fördel med marknadsnoteringarna är att de uppdateras hela tiden och därför är ständigt aktuellla. Det vore spännande och förmodligen positivt om också andra politiska bedömare skulle beakta prediktionsmarknaderna i sin löpande bevakning.

Leave a comment