En betraktelse om statistik

Eftersom flera av våra läsare verkar ha problem att hitta intressant sommarläsning passar jag på att rekommendera denna förtjusande betraktelse om statistik av Tim Harford. Den väcker frågan vad vi egentligen menar när vi lite slappt använder oss av statistiska begrepp. Slappheten skapar konventioner som skiljer sig mellan olika grupper (yrken/discipliner). Dessa konventioner underlättar kommunikationen inom gruppen men försvårar den grupper emellan. Något som nog även gäller frågor som berör annat än statistik.

Comments

 1. Tack för tipset. Jag har ett litet önskemål: Läste nyss boken Black Swan av Nassim Taleb. En intressant bok som fick mig att se på forskning på ett nytt sätt. Mitt område är dock inte nationalekonomi så jag skulle gärna höra vad ni har att säga om den boken? Rekommenderar ni den? Vad är dess begränsningar etc?

 2. Jonas:
  Tack för tipset. Kul läsning.
  Det här med genomsnitt och förväntningsvärde ställer ofta till det för studenter (och andra) intresserade av statistik. En fin bok som tar upp det på ett (relativt) lättsamt och underhållande sätt är “The Flaw of Averages” (Wiley 2009) av Sam L Savage (ja, det är den store L J:S son).

  Niklas:
  Talebs bok är i hög grad läsvärd. Men inte helt invändningsfri, Den i mitt tycke bästa “kritiken” är Jochen Rundes “Dissecting the Black Swan” http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08913810903441427

 3. Den var bra. Ibland står statistik i strid med både sunt förnuft och de egna ögonens vittnesbörd. I media har i sådana fall statistiken i allmänhet företräde. Det är väldigt provocerande.

  • Niklas Bengtsson says:

   Rent STATISTISKT känns det som om den lösrykta anekdoten och den kontextlösa ögonvittnesskilldringen har företräde i media… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: