Coronaviruset har orsakat ett av historiens största börsras i Stockholm

Corona-viruset har skapat stora rubriker och extrema politiska åtgärder. Flera länder har stängt sina gränser helt eller delvis, och effekterna på näringslivet kommer att bli synbara inom kort. Världens börser har reagerat starkt, med kraftiga börsras. Hur stort är dagens börsnedgång i Stockholm i ett historiskt perspektiv? Det visar sig vara det enskilt största raset på en dag på över 30 år, och börsens indexras under mars 2020 är det fjärde största raset under en månad i hela börsens 120-åriga historia.

Dagskurser på Stockholmsbörsens generalindex (utan återlagda utdelningar) finns att ladda ned från OMX Nasdaqs hemsida. Utifrån dessa data framgår att börsraset den 12 mars 2020 är det allra största börsaset under en dag i Stockholm sedan 1987, alltså på 33 år!

Tabellen nedan visar att indexnedgången 12 mars 2020 är större än fallen i oktober 1987, vilka kan kopplas till den ”Svarta måndagen” då världens börser darrade efter USAs intstabila ekonomi, en amerikansk räntehöjning samt konfliktoro mellan Iran och USA. Det är även större än börsraset efter Brexit-omröstningen i juni 2016 och terrorattackerna mot World Trade Center och Pentagon den 11 september 2001.

Fem största börsrasen under en dag Stockholm sedan 1987:

Dag Indexförändring ”Orsak”
2020-03-11 -11.13% Corona-oro
1987-10-29 -9.16% USAs ekonomi, räntehöjning (”Svarta måndagen”)
1987-10-20 -7.76% ”Svarta måndagen” (USA-oro, räntehöjning)
2016-06-27 -7.75% Brexit-oro
2001-09-11 -7.75% Terroristattack i New York (”11 september”)

Även i ett längre historiskt perspektiv är Coronavirusets inverkan på börskurserna väldigt kraftigt. Med hjälp av historiska indexserier från den moderna Stockholmsbörsens start 1901 framgår att fallet hittills i mars 2020 är fallet det fjärde största under en månad i Stockholmsbörsens historia.

Tio största börsnedgångarna i Stockholm sedan 1901:

Plats Månad Proc.för. ”Orsak”
1 1932-03 -27.65% Kreuger-kraschen (Ivar Kreugers självmord 12/3-32)
2 1990-09 -21.52% Finanskrisen 1991-1993 (Finansbolaget Nyckelns konkurs mm)
3 1987-10 -20.51% ”Svarta måndagen”, oro över USAs ekonomi, räntehöjning
4 2020-03 -18.17% Corona-oro (fram till 12 mars 2020)
5 2008-10 -17.77% Finanskrisen 2008-2009 (Lehman Brothers konkurs mm)
6 2002-09 -14.91% Oro över USAs ekonomi och företagens vinster
7 1907-11 -14.62% Bankpanik i USA, internationell lågkonjunktur
8 1998-08 -14.27% Finanskris i Ryssland
9 1987-11 -14.24% Oro över USAs ekonomi, vinsthemtagning, räntehöjning
10 1940-04 -13.99% Tyskland ockuperar Danmark och Norge (Andra världskriget)

Man bör dock minnas att västvärldens börser har haft en historiskt extrem uppgång under mer än ett decennium. Många bedömare har haft svårt att förklara denna långa uppgång sedan förra finanskrisen, och har ansett börserna klart övervärderade. Men så länge aktier omsätts till höga kurser är det svårt att agera annorlunda. Att korrekt bedöma timingen för en börsnedgång är nästan omöjligt, och många gånger är det en oförutsedd händelse som sätter igång händelseförloppet.

Ingen vet idag om denna kursnedgång kommer att fortsätta, om den endast är kopplad till Corona-oron och därmed ger upphov till en återhämtning när viruset har kämpats ned. Men säkert är att framtidens osäkerhet idag har orsakat ett börsras som går till den svenska finanshistorien.

Comments

 1. Andreas says:

  Det verkar finnas en bred enighet om att det kommer att ske en kraftig nedgång i ekonomin:

  http://www.igmchicago.org/uncategorized/a-coronavirus-recession-a-new-survey-of-top-us-european-economists

 2. Väldigt intressant. Hur mycket påverkar värdering av människoliv börskurserna? Jag tänkte att en hög värdering borde leda till skarpare fall, eftersom mer kommer att göras för att rädda människoliv. En fråga är också huruvida Sverige värderar människoliv på ett annat sätt än omvärlden, med sin mer försiktiga hållning? I Storbritannien är det tydligt att ekonomiska värderingar spelar roll för att inte ta till vissa åtgärder, men i Sverige tycker jag det har varit otydligt vilken modell man jobbat med. Skulle vara bra att få se procentsatser och kronor. Hur spelar också jämlikhetsmål i detta? Vilka effekter kan detta få på börsen i Sverige jmf med andra länder, eller blir effekten väldigt liten pga det starka internationella beroendet? Kan Sverige och svenska företag drabbas extra mycket om omvärlden börjar tycka att Sverige agerar för försiktigt (det kan ju även påverka bilden av Sverige på lång sikt)?

 3. Erik P says:

  Detta är inte en finanskris.

  Det är den stora skillnaden mot vad vi varit vana vid i modern tid.

  Det handlar inte om alltför feta eller tunna balansräkningar som befinner sig på fel ställe och skall förhandlas, knådas, avskrivas, belånas igen, räddas och slutligen komma till ro. Rena finanskriser löser sig relativt enkelt och snabbt även om det tar tid (sic!).

  Vare sig Lehman eller dotcom ledde till att man omedelbart ställde in restaurangbesök eller att flygbolag ställde in flighter. Det vi ser nu är helt annorlunda, vi ser en ekonomisk kris av okända mått där det stänker precis överallt.

  Nåväl, kanske inte stänker, snarare spöregn.

 4. Andreas says:

  Coronavirus: Impact on Stock Prices and Growth Expectations
  https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3555917

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: