Rösta på Ekonomistas om eurons framtid

Osäkerheten om eurons framtid är idag högre än någonsin. Ekonomistas lanserar därför en omröstning om vad bloggens läsare tror om eurons framtid. Forskning visar att det stora flertalets samlade bedömning ofta har högre prognosvärde än ens expertbedömningar. Kommer valutaunionen bestå, kommer något eller några länder lämna den eller kommer rentav hela EMU att kollapsa före nästa års utgång? Rösta här:

Comments

  1. Andreas says:

    SOm jag har fattat så syftar det här med “wisdom of a crowd” på att många människors gissningar om vad ANDRA människor ger ett mer korrekt resultat än vad de själva tror. Alltså, att man t ex får ett bättre resultat om man frågar “hur många procents röster tror du att de två presidentkandidaterna får” än om man frågar “vem skulle du rästa på i presidentvalet om det vore val idag”.

    Har jag rätt? I så fall är ju undersökningen ovan inget som har koppling till “wisdom of a crowd”. Det är ju bara en vanlig undersökning, helt enkelt.

  2. Andreas says:

    Men fortfarande en intressant sådan, såklart!

  3. Fredrik Stjernberg says:

    @Andreas,
    nej, det första välkända exemplet på “wisdom of crowds” var Galtons upptäckt att genomsnittet av gissningar om en oxes vikt regelmässigt slog experterna.

  4. Mattias Woldu says:

    Grekland och Portugal. Dom enda länderna som har en för dålig tillväxtutsikt för att kunna minska sina skulder på ett rimligt sätt. I de flesta rapporter/prognoser som presenterats där länder förväntats lyckas minska sina statsskulder så baseras det på en underliggande tillväxt.

  5. Tore Ellingsen says:

    Sedan är det förstås lockande att jämföra prognosen till Ekonomistas läsare med kursen på Intrade, den ledande prediktionsmarknaden. Just nu säger Intrade att det är ca 49% sannolikhet för att minst ett land innan utgången av 2012 kommer annonsera att det lämnar euron.

  6. Erik S says:

    Alternativet 5-16 länder då? Kan man inte tänka sig att alla lämnar utom Grekland som bara tycker det blir praktiskt och billigt att slippa trycka upp en ny valuta?

  7. Jonas Wiklund says:

    Jag har sett en studie som visat på att om deltagare får veta hur andra röstat så uppvisar vox populi betydligt mindre effektiva resultat. Värt att ha i åtanke…
    (studien är här: http://rsbl.royalsocietypublishing.org/content/early/2011/09/20/rsbl.2011.0795 )
    Bra lättsam sammanfattning här: http://blogs.discovermagazine.com/notrocketscience/2011/09/13/knowledgeable-individuals-protect-the-wisdom-of-crowds/

  8. Micke says:

    Gör en till poll, men för utgången av 2014. Jag gissar att det är en halvhög sannolikhet att alla länder är kvar om 13 månader, men bedömer den sannolikheten som liten om 37 månader.

    Alternativ formulering: Vad har hänt med Euron 1 januari 2016:
    * Exakt samma länder med som idag
    * En eller flera länder har lämnat, ingen har tillkommit
    * En eller flera länder har tillkommit, ingen har lämnat
    * En eller flera länder har tillkommit, en eller flera har lämnat
    * Euron finns inte kvar

    • Min gissning blev att inget land har lämnat i december 2012. Men hur ser det ut i Exempelvis Tyskland och Grekland då?

      Kan vi inom ett halvår se snabbt växande populistpartier i Tyskland? Kommer antalet soppkök i Grekland öka lavinartat under det kommande året? Kommer över 100 000 greker lämna landet år 2012?

      År 2016 känns som väldigt långt bort nu.

Leave a comment