Inkomsten efter hälsochocker

Hur påverkas våra inkomster av hälsochocker? Denna fråga ställer Petter Lundborg, Martin Nilsson och Johan Vikström i en artikel i senaste numret av Ekonomisk Debatt (se deras forskningsrapport för ytterligare detaljer). För att analysera frågeställningen använder de ett omfattande datamaterial med information på individnivå om medicinska uppgifter från patientregistret och inkomstuppgifter från SCB. En hälsochock definieras som en akut oplanerad inläggning på sjukhus (ej i samband med graviditet).

Föga överraskande finner författarna att hälsochocker har betydande negativa effekter på framtida inkomster. Mer intressant är att de också finner att den relativa inkomstförlusten är betydligt större för lågutbildade än för högutbildade. Under chockåret sjunker arbetsinkomsten med ungefär 5 procent för dem med eftergymnasial utbildning, medan effekten är ungefär dubbelt så stor för de lågutbildade.

Varför påverkas lågutbildade mer än högutbildade? Författarna nämner flera tänkbara förklaringar, dock utan att lyckas peka ut någon huvudkandidat. Lågutbildade kan ha sämre förutsättningar att hantera en hälsockock pga att de har mindre ekonomiska resurser. Tidigare studier har också visat att högutbildade är bättre än lågutbildade på att följa medicinska behandlingar. Högutbildade är även bättre på att hantera kontakten med sjukvården och kan på så sätt se till att få den bäst lämpade vården. Vidare är det tänkbart att högutbildade lättare kan byta yrke eller ändra sin arbetssituation efter en hälsochock. Avslutningsvis kan socialförsäkringarna göra att lågutbildade har lägre incitament att återgå i arbete än högutbildade.

Comments

 1. Andreas says:

  Kan tänka mig att just möjligheten att kunna ändra sin arbetssituation är viktig. Jag, som jobbar på kontor, kan ju vara i det närmaste totalförlamad och ändå jobba. En stälnningsbyggare kan inte gå tillbaka till jobbet dan efter en blindtarmsoperation.

 2. Kristian Grönqvist says:

  Jag tror mer på ett uppvaknande efter en hälsochock. Många funderar för första gången i sitt liv på varför de så villigt blir jagade som förgiftade råttor…

  ”Var det allt?” frågar sig en och annan och någon inser plötsligt i 60-årsåldern att det var det inte. Den första dramatiska förändringen är insikten att man inte behöver mer än ett par rum, liten bil och sån mat man verkligen gillar.

  Den är korkad som inte inser att jobbet kan göras lika gärna av någon yngre, som behöver inkomsten.

  Ni har gärna en tendens att se på mindre arbetade timmar eller mindre inkomst som något förkastligt, men jag kan ur egen fatabur intyga att det är raka motsatsen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: