Ska företagarna försäkra entreprenörerna?

Baumol och Wetterstrand tänker lika

Miljöpartiet har tagit upp det förslag som NYU-ekonomen William Baumol kastade fram för några år sedan. Idén går ut på att arbetsgivarna ska vara skyldiga att ge sina anställda tjänstledigt för att få prova på nyföretagande.

Hur mycket man än uppskattar småföretag måste man ställa sig frågan om det verkligen är en ännu striktare arbetsrättslagstiftning som ska få företagandet i landet att blomstra? Ovanpå föräldraledighet, sjukledighet, studieledighet och medfinansieringsansvar vid sjukdom, ska alltså företagen tvingas ge dem som vill testa att starta eget ledigt.

Det är alltså de företag som är tillräckligt framgångsrika för att anställa folk som ska försäkra entreprenörer in spe mot ett misslyckande. Det är svårt att se hur detta skulle göra företagen mer benägna att expandera sin verksamhet. Snarare ser man en utveckling där företagen drar sig för att anställa driftiga och initiativrika personer – när de fått fast jobb kan de ju få för sig att testa om den där idén de grunnat på verkligen flyger.

Jag hoppas verkligen att ingen utanför Miljöpartiet tycker att detta är ett bra förslag.

Comments

 1. Olof Johansson-Stenman says:

  Håller helt med.

  Överhuvudtaget är det inte alls klart för mig att Sverige har för få småföretagare. Kanske är det rentav tvärtom.

  I Sverige är det ju för de allra flesta mycket svårt att med hjälp av vanligt lönearbete tjäna ihop till en förmögenhet. Däremot är det förhållandevis vanligt (gissar jag, men det måsta ju finnas statistik på detta) att egna företag säljs med ett antal relativt lågt skattade miljoner som förtjänst.

  Av detta skäl kan det naturligtvis vara mycket lockande att istället för att fortsätta som en expert inom ett företag satsa på en egen firma, trots att personen kanske inte är särskilt väl lämpad att driva företag.

 2. Katarina Lundblad says:

  Och vad händer om den tjänstledige entreprenören väljer att konkurrera med sin fd arbetsgivare under ett år för att kunna få bättre betalt för ett jobb som den gamle arbetsgivaren sålt in och planerat att den anställde skulle utföra.

 3. Danni says:

  Helt galet. Det kommer bara försvåra. Sen kan man fråga sig om man verkligen vill försöka eliminera alla risker för folk som startar företag. Kan inte det påverka kvaliteten på de nystartade företagen? Om det blev helt riskfritt (tjänstledigt, starta-eget-bidrag, etc) skulle vi nog se en större andel lattjolajbanföretag och inte lika stor andel seriösa företag med en bra affärsplan drivna av motiverade entreprenörer.

  Olof: det är inte alltid så lätt med lågbeskattade miljoner när det gäller småföretag. Reglerna är krångliga och ständigt i förändring. Jag tänker nu främst på reglerna för fåmansbolag, de s.k. 3:12-reglerna. En förbättring av reglerna har utlovats länge nu, och s.k. “hälftendelning” vid försäljning (halva beloppet som inkomst av tjänst, halva som inkomst av kapital) infördes tillfälligt för 2008 och 2009, i väntan på bättre regler. Nu är hälftendelningen borta, men såvitt jag vet finns inga andra regler i dess ställe. Det finns också ett tak på att den maximala beskattningen i inkomstslaget tjänst för ett år vid 100 basbelopp, men jag tror det är få småföretagare som lyckas sälja för summor så långt över det att man kan anse det hela “lågbeskattat”.

  Nej, jag förväntar mig då inga lågbeskattade miljoner för mina företag den närmaste tiden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: