Utvecklingen av nya statistiska teorier, modeller och analysmetoder pågår ständigt. Det är därför inte lätt för forskare och utredare som inte har ett specialintresse för ekonometri att hänga med, och risken finns därför att de metoder som används inte är de bästa tänkbara. I värsta fall är de direkt felaktiga. Men hur ska man få information om nya metoder och deras användning? Här är ett förslag.
I den brittiska akademiska tidskriften Oxford Bulletin of Economics and Statistics publiceras inte bara vanliga tidskriftsartiklar. Nästan varje nummer innehåller även en översiktsartikel under rubriken “praktikerns hörna” (practioners’ corner) där olika forskare ger praktiska tips och råd i statistisk och ekonometrisk analys. Varje artikel behandlar ett speciellt tema, och även om fokus kan bli ganska snävt finns hela tiden en ambition att den genomsnittlige läsaren ska kunna ta till sig ämnet. Här är ett smakprov från några nummer:
- Testing for Heteroskedasticity and Predictive Failure in Linear Regression Models
- A Note on the Selection of Time Series Models
- Testing Exogeneity in the Bivariate Probit Model: A Monte Carlo Study
- A Note on the Theme of Too Many Instruments
- On the Choice of Control Variables in the Crime Equation
- Identifying Structural Breaks in Cointegrated Vector Autoregressive Models
- Beware of ‘Good’ Outliers and Overoptimistic Conclusions
- Testing Convergence in Income Distribution
- Practical Considerations for Choosing Between Tobit and SCLS or CLAD Estimators for Censored Regression Models with an Application to Charitable Giving
- Correcting Standard Errors in Two-stage Estimation Procedures with Generated Regressands
Det vore önskvärt om även vår nordiska akademiska tidskrift Scandinavian Journal of Economics – och kanske rentav även den svenska Ekonomisk Debatt – skulle överväga att inrätta en praktikerhörna (se även mitt tidigare förslag om ännu mer grundläggande översikter som vänder sig till studenter). I våra länder finns specifika förhållanden som förtjänar en anpassad ekonometridiskussion, t ex gällande våra omfattande registerdatabaser. Fallgroparna och möjligheterna i deras användning är flera och den ständiga metodutvecklingen gör dessutom att dessa förutsättningar hela tiden förändras. Behovet av praktisk vägledning i den senaste ekonometrin är därför stort, och en av de effektivare sätten att förmedla detta är via våra tidskrifter.
Den tackar vi för!