Förra året frågade vi ekonomipristagaren Elinor Ostrom varför det är så svårt att hålla ordning och reda i köket på jobbet. Det återstår att höra vad årets pristagare har att säga om den saken, men nu finns det i alla fall lite forskning på området.
I en ny uppsats testas den så kallade “broken windows theory” genom ett fältexperiment i köket på en arbetsplats. När köket var stökigt (bilden till vänster) tenderade folk att sköta sig betydligt sämre än när köket var rent och prydligt (bilden till höger).
Det här resultatet stämmer väl med mina egna förutfattade meningar och egna observationer på jobbet. Men än så länge får vi nog ta detta med en nypa salt eftersom det handlar om en opublicerad och mycket kortfattad uppsats. Betryggande är hursomhelst att nationalekonomerna i studien inte skräpade ned mer. Däremot var mer seniora (både vad gäller ålder och rang) mindre skötsamma.
Ni akademiker får se att ordning och reda på jobbet kommer att öka rejält nu när Jan Björklund har tagit över högskole- och forskningspolitiken. Det blir mössa av, inga fötter på bordet och arbetsschema.
Det finns i och för sig en intressant och relevant litteratur i socialpsykologi, se t ex Kees Keizer, Siegwart Lindenberg, Linda Steg, “The Spreading of Disorder” i Science 2008 (Vol. 322. no. 5908, pp. 1681 – 1685). Uppsatsen behandlar “the cross-norm inhibition effect” som säger att människor blir mindre benägna att följa normer om att t ex inte skräpa ner när de ser att andra inte följt dessa normer.
Tack för infon! Den studien citeras i uppsatsen ovan, men jag hade själv inte sett den. Science-artikeln förefaller som en mer pålitlig experimentell studie av “broken windows theory” även om den inte fokuserar på lika samhällsviktiga frågor som ordningen i köket på jobbet. 😉 Här är en länk till artikeln: http://www.sciencemag.org/cgi/content/full/322/5908/1681.
Om ni är intresserad av forskning kring ordning på jobbet måste ni läsa “The case of the disappearing teaspoons: longitudinal cohort study of the displacement of teaspoons in an Australian research institute” (http://www.bmj.com/content/331/7531/1498.full)
Dom rapporterar att hela 80% av teskedarna försvann, med en halveringstid på 81 dagar. Jag citerar deras slutsats:
“The loss of workplace teaspoons was rapid, showing that their availability, and hence office culture in general, is constantly threatened.”