Var EP-valet verkligen en ”stor framgång” för tyska nynazister?

Främlingsfientliga partier hade stora framgångar i Europaparlamentsvalet. Det är extremt ledsamt att antalet rasister i det parlament som ska representera hela EU nu ökar. Men i ett fall – Tyskland – har media försökt blåsa upp valresultatet till något annat än det faktiskt är. Sedan valet har bland andra SvD, nyheter24, Aftonbladet och DN försökt plocka billiga skrämselpoäng på det faktum att det tyska nationaldemokratiska partiet NPD, med rötter i nazismen och ständigt hotade av förbud eftersom nazistiska partier inte är tillåtna i Tyskland, tog ett mandat i Europa-parlamentet. Men det är inte i Tyskland som problemet ligger. 

NPDs framgång har beskrivits som en del av frammarschen för Europeiska rasistiska krafter. Och med tanke på Tysklands historia är det naturligtvis lockande att tala om ”stora framgångar för tyska nynazister” och samtidigt peka på att såväl danskarna som fransmännen gav främlingsfientliga partier flest röster av alla partier. Men den tolkningen av valresultatet är djupt orättvist mot tyskarna.

Istället är Tyskland ett av de länder där främlingsfientligheten har minst utrymme i politiken. Visserligen är NPD ett gräsligt parti, men de fick bara 1 procent av de tyska rösterna. Det är, i sin tur, bara 0.1 procentenheter mer än de fick i Europaparlamentsvalet 2004 (2009 ställde de inte upp) och något mindre än vad de vanligen får i valen till den tyska riksdagen (Bundestag). Ingen vidare ”stor framgång” med andra ord. Det kan jämföras med franska Front Nationale som fick 25 procent och därmed fyrdubblade sitt stöd jämfört med 2009. Eller med Dansk Folkeparti, som fick 27 procent av rösterna i Danmark och därmed var nära att dubbla sin röstandel jämfört med förra Europaparlamentsvalet. Sett i det perspektivet var valet snarast ett misslyckande för NDP – trots att främlingsfientliga partier gick fram stort i  flera länder gjorde de inte det i Tyskland.

Vad det istället handlar om är att den tyska konstitutionsdomstolen bestämt att 5-procentsspärren som Tyskland tidigare hade i val till Europaparlamentet är grundlagsvidrig. Eftersom Tyskland har 96 platser av Europaparlamentets totala 751 (Sveriges har 20) räcker det alltså gott och väl med en procent för att få ett mandat. Det handlar alltså inte om någon stor framgång för tyska nynazister och även om det främlingsfientliga hotet i Europa definitivt är reellt så är det inte Tyskland det kommer ifrån den här gången.

Comments

  1. Kalle says:

    Tyvärr är fakta inte svenska tidningars starka sida. Vi såg den mediokra beräkningen av invandringens kostnader här om dagen. Att i for av kredit och debet beräkna en kostnad över en livscykel är då ingen vetenskaplig metod.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: