Barnvänligheten lockar stjärnor till Sverige

Sverige må vara ett land med höga svenska skatter, men trots det förmår vi locka hem många högpresenterande stjärnor från välavlönade positioner i utlandet. Inom idrotten har t ex hockeystjärnorna Mikael Renberg och Dick Tärnström allas vår Kajsa Bergkvist kommit hem igen. Ryktet säger också att det nationalekonomiska stjärnforskarparet Douglas Almond och Lena Edlund är på väg till IIES respektive HHS. Vilken är den gemensamma nämnaren för dessa hemvändare? Om man ska tro stjärnorna själva så är den: barnen. Sveriges barn- och föräldravänliga atmosfär lockar t o m hit sådana som av skatteskäl inte borde välja att flytta hit.

Ännu ett anekdotiskt exempel på detta gavs i förra veckan när den australiensiske forskaren Andrew Leigh besökte Stockholm. Så här skrev han på sin blogg:

Many of the parks have sandpits, complete with plastic shovels and buckets (not attached by strings, yet unstolen – puzzling…). On weekends, adults can take up to 6 children (aged <18 ) on the metro while paying for only one ticket. And every cafe seems to have half a dozen high-chairs available (Ikea, natch). Sweden’s taxes and prices are famously high, but strolling Stockholm, you’re not left in any doubt where the money goes.

Comments

  1. Per Hortlund says:

    Speciell dragningskraft på hemvändande stjärnor erbjuder byn Hortlax utanför Piteå. Här har NHL-spelarna Mikael Rehnberg och Thomas Holmström valt att slå ner sina bopålar. Tidigare bodde också gamle storspelaren Lasse Lindberg där. Ett rationellt val – bland uråldriga hemman erbjuder denna gamla bygd de bästa förutsättningar att fostra kommande släkten.

Trackbacks

  1. […] som först kom upp var Morten Bennedsen (ägarstyrning & politisk ekonomi), Lena Edlund (det ryktas att hon är på väg tillbaka till Sverige…), Magnus Johannesson (beteendeekonomi), Per […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: