Vi har det fett bra

Siffror säger inte alltid så mycket, men det finns undantag. Ta till exempel nedanstående diagram. Den blå linjen visar reell BNP per capita i USA från 1978 fram till idag. De gröna prickarna visar andelen feta, det vill säga andelen som har ett BMI över 30, för de år som det finns BMI-data.

Diagrammet visar att BNP per capita har ökat 1,65 gånger sedan 1978, medan andelen feta har fördubblats — från att 15 procent till att drygt 30 procent av befolkningen har ett BMI över 30. Hur ser det då ut i Sverige?

I Sverige är vi varken lika feta eller rika som amerikanerna. År 1989 var 6 procent av svenskarna feta vilket har ökat till knappt det dubbla år 2005. Under samma tid steg BNP per capita 1,3 gånger. Ju rikare vi är, desto tjockare blir vi. På individnivå är det dock snarast tvärtom. Nedanstående bild visar andelen feta i USA uppdelat i elva olika inkomstgrupper.

Comments

  1. Det verkar lite konstigt att BNP per capita har fyrdubblats på 30 år. ”Köpkraftsjusterat” avser nog i detta fall jämförelser mellan länder (dvs för växelkurs) och inte över tiden vilket förmodligen är vad man vill visa i figurerna. Eller missar jag något?

  2. Det har du helt rätt, Martin. Eftersom inlägget var så pass färskt passade jag på att byta ut de köpkraftjusterade sifforna, som är jämförbara mellan länder, till reella siffror uttryckt i nationell valuta som har bättre jämförbarhet över tid.

  3. Så ju rikare våra landsmän blir, desto fetare blir vi själva, intressant

Trackbacks

  1. […] har det fett bra Posted by onasut under Uncategorized | Taggar: övervikt, BMI, BNP |   *Vi har det fett bra År 1989 var 6 procent av svenskarna feta vilket har ökat till knappt det dubbla år 2005. Under […]

  2. […] dig smal! I ett tidigare inlägg här på Ekonomistas visades att ökat välstånd verkar leda till större problem med fetma. Vad kan vi göra för att vända trenden? Fettskatt på onyttig mat diskuterades för ett par år […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s