Om löner och automatisering

dagens DN-debatt skriver jag och Andereas Bergström om den omtalade automatiseringens effekter på inkomstskillanderna. Debattartikeln baserar sig på en kort rapport som jag skrivit för FORES på detta tema.I den går jag igenom några av mekanismerna för hur automatisering (eller teknisk utveckling i bredare bemärkelse) kan tänkas påverka inkomstfördelningen och även en del om hur dessa mekanismer tycks ha påverkat amerikanska löners utveckling (vilket jag också skrivit om tidigare här på Ekonomistas). En av huvudpoängerna är att dessa effekter inte är lika tydliga i Sverige. I den ökning av inkomstskillnader vi sett här är inte lönespridning den viktigaste faktorn. Förändringar i annat som resulterar i disponibla inkomster och framförallt kapitalinkomster är viktigare komponenter i den svenska utvecklingen.

Det betyder förstås inte att det inte finns möjliga kopplingar mellan utvecklingen vi ser och pågående teknisk utveckling (se tidigare inlägg här, här och här), men det betyder att dessa i så fall tar sig andra uttryck som vi behöver förstå bättre och att vi inte från svenskt perspektiv kan dra för mycket paralleller från den amerikanska löneutvecklingens betydelse för att förstå ökade inkomstskillnader.

Comments

 1. Per K says:

  Apropå automatisering och jobb så skrev jag och Timo Boppart just på VoxEU i ämnet: http://voxeu.org/article/how-much-we-work-past-present-and-future

 2. larzarvidsson says:

  Tack för intressant inlägg. Jag är inte ekonom, men jag ser ett perspektiv som ofta saknas i automationsdebatten. Vad jag förstått det som, har vi tidigare hämtat ut vinsten av vår automatisering och strukturrationalisering i ökad materiellt välstånd och konsumtion. Detta har lett till att fler arbetstillfällen skapats, vilket motverkat förlusten av arbetstillfällen från automatiseringen.

  Jag undrar dock om detta tillvägagångssätt är rimligt att anta att det kan fortsätta? Forskningen visar tydligt hur vi behöver minska vårt avtryck på jordens klimat. Hur skulle en framtid se ut där vi fortsätter att automatisera och rationalisera medan vi samtidigt behöver minska på våra utsläpp?

  Givetvis kan vi konsumera mer koldioxidneutrala produkter och tjänster, men jag undrar ändå om vi kommer kunna öka vår konsumtion på samma sätt som vi gjort tidigare?

  För mig blir det svårt att bortse från detta faktum då forskningen är väldigt tydlig med vad vi måste göra utifrån klimatsynpunkt.

  Vad har du för tankar kring det här?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: