Nytt nummer av Ekonomisk Debatt!

Årets sista nummer av Ekonomisk Debatt (2017:8) har nu kommit ut. I detta står bland annat en läsvärd översikt av Ekonomipristagaren Richard Thalers forskning att finna. Som vanligt innehåller tidskriften även mycket annat läsvärt.

Hans Lind kommer fram till dagens bostadspriser svårligen kan motiveras av fundamenta och att politiken står inför en grannlaga uppgift att balansera mellan ett boprisfall och ett ökat utbud av bostäder som folk med låga inkomster har råd att bo i. I en artikel analyserar Herman Donner, Peter Englund och Mats Persson hyresregleringens fördelningseffekter och bilden som framträder är inte helt rättfram.

Martin Olsson och Joacim Tåg sammanfattar sin forskning kring riskkapitalinvesteringar i befintliga företag och kan konstatera att dessa påverkar hur företagen automatiserar och utlokaliserar sin verksamhet. Lisa Laun redovisar forskning kring hur riktade skattelättnader påverkar äldres arbetskraftsutbud. Effekterna är positiva men tyder också på att äldre inte svarar lika mycket på dylika åtgärder som andra grupper.

I en ledare diskuterar Lina Aldén implikationerna av forskningen kring värdet av ett svenskklingande namn på arbetsmarknaden. Slutligen så tar problematiserar Jacob Lundberg bilden av sparande via ISK som skattegynnat. Det hade varit intressant med en diskussion mellan Jacob och vår egen Daniel om denna fråga. Rimligen har den kommit upp någon gång under tiden Daniel var en av Jacobs handledare vid Uppsala universitet.

Ekonomisk Debatt ges ut av Nationalekonomiska Föreningen och det går att ansöka om medlemskap via hemsidan. Studentmedlemskap finns som alternativ för den som uppfyller villkoren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: