Finanskris på 10 minuter

Vill du ha en snabb introduktion till finanskrisen? Då kan du spendera 10 minuter på YouTube och titta på The Crisis of Credit, en pedagogisk genomgång i två delar om hur krisen byggdes upp. Alternativt kan du se hela filmen i ett svep här.

Om du sedan känner för det går det bra att köpa en t-shirt med motiv från filmen.

Comments

 1. Nisse says:

  Dumheter. Krisen beror på det eviga boom bust systemet som följer med keynisanismen där staten skall konsumera sig ur lågkonjunkturer. Pengasystemet (som ju inte ens är modellerat i IS-LM) är den stora boven. Pengar skapas genom utlåning från privatägda centralbanker/banker och inflation är en nödvändighet för tillväxt.

  Kolla in http://www.zeitgeistmovie.com/ istället för en idé om hur systemet (inte) fungerar.

  Guld och silver hade varit ett bättre alternativ som betalningsmedel för stabil tillväxt istället för det förfalskande pappersfiatpengasystem vi har idag. Artikel om guld och silver som ger en introduktion till varför systemet är bedrägligt

 2. Jag vill att ekonomer diskuterar banksystemet, ska USAs lånesystem vara lagligt?
  Den som ger någon ett lån ska också vara den som tar risken vanlig hederlig bankverksamhet vill jag ha. USA deras system finns det några fördelar för konsumenten? Förutsatt att konsumenten inte får låna när en vanlig bank hade sagt nej.

  Personligen tror jag att bankverksamhet behöver regleras vanlig bankverksamhet är ok men en del nya idéer skulle nog förbjudas,
  Fotboll kan inte spelas utan regler, varför skulle banker klara sig utan regler.

  Om USA hade haft vanliga banklån till huslånen hade då finanskrisen uppstått?

 3. Martin says:

  Nisse: Om du skall rekommendera den filmen är det nog bra att vara noga med att det är den vänstra filmen – addendum – den med ögat och banksystemskritiken som gäller. Den andra – The movie är väl konspiratorisk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: