Lindbeck-medaljen till Strömberg och Svensson

Nu har det tillkännagivits att David Strömberg och Jakob Svensson får dela på 2009 års Assar Lindbeck-medalj. Det kan tyckas lite märkligt att priskommittén inte kunde sätta ned foten och välja en av pristagarna, särskilt som den amerikanska förebilden John Bates Clark-medaljen aldrig har delats mellan flera pristagare. Vi på Ekonomistas gratulerar hursomhelst dem båda och kan konstatera att det var just dessa två som Daniel spekulerade om i ett tidigare inlägg. Här på Ekonomistas har vi också skrivit om både Svenssons fältexperiment i Uganda och Strömbergs finfina modell för det amerikanska presidentvalet.

Comments

 1. Clark says:

  Två utmärkta namn! Men visst var det lite fegt av kommittén att inte våga satsa på bara ett av dem.

 2. Daniel H says:

  Hur gamla är pristagarna? Hade det varit för sent att vänta med att ge en av dem priset om två år?

 3. Oskar Nordström Skans says:

  Väldigt besynnerligt att ha ett pris som ska delas ut vartannat år – rimligen just för att det ska vara extremt få som får det – och sedan omedelbart dela priset. Självklart rimliga pristagare som bara är att gratulera. Men det hör till sakens natur att också goda kandidater ska förbises när man delar ut priser. Därför framstår beslutet, trots värdiga pristagare, som väldigt dåligt och naturligtvis sänker det medaljens värde för framtiden. Förhoppningsvis den sista delade medaljen.

 4. Jag håller helt med dig, Oskar. Ett pris anseende beror nog framförallt på hur många som får priset och hur stor prispengen är. Tanken med att bara dela ut det varannat år måste ju ha varit att färre ska belönas med mer pengar och det är därför mycket märkligt att priset delats. Fast det är ju lätt för oss och säga förstås — jag har ingen aning vem jag tycker de skulle ha valt av David och Jakob. 😉

  Daniel H: Pristagarna är födda 1964 respektive 1965, så det hade varit för sent för båda nästa gång.

Trackbacks

 1. […] under 45 år som gett ett signifikant bidrag till ekonomiskt tänkande och ekonomisk kunskap. Det förra priset delades av David Strömberg och Jakob Svensson. TwitterFacebookE-postSkriv […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: