Läsarnas val — och våra

Eugene Fama

Eugene Fama

Omröstningen om årets ekonomipristagare är nu avslutad. Sexton procent av Ekonomistas läsare tror att Eugene Fama vid GSB Chicago får priset. Fama är en av de stora figuererna i finansiell ekonomi och är nog mest känd för hypotesen om effektiva marknader. Enligt denna hypotes reflekterar marknadspriserna all tillgänglig information och det är omöjligt för någon som inte har mer information än andra att systematiskt fatta bättre investeringsbeslut än marknaden i stort.

Med vardera tretton procent kommer Jagdish Bhagwati, Paul Krugman och Peter Diamond på delad andraplats. Handelsekonomerna Krugman och Bhagwati är aktiva i den allmänna debatten och välkända för en bred publik. Diamond är främst känd för sina arbeten om socialförsäkringar och pensioner.

Avinash Dixit och Paul Romer kammade hem åtta procent av rösterna var medan Robert Barro fick nöja sig med fem procent. Nordhaus, Jorgensen, Feldstein, Hart och Helpman fick några röster var. Andra heta tips är Thomas Sargent och Peter Hansen som inte var med på vår lista men som föreslagits av våra läsare. Bland dessa märks även Elinor Ostrom och William Baumol.

Ekonomistas själva är kluvna. Martin satsar på Romer då hans forskning la grunden för för en enorm litteratur om tillväxtens drivkrafter. Sällan har en enskild individ så tydligt startat upp — eller återupplivat — ett helt forskningsfält.

Daniel tror att Krugman och Helpman får priset för bidragen till teorin om internationell handel och ekonomisk geografi.

Eva tror också på handel, men att Krugman får priset med Bhagwati och Dixit.

Robert tycker det är länge sedan priset gick till finansiell ekonomi och är därför enig med läsarna om att Fama kommer att dra årets vinstlott.

Jonas gissar att Barros tidiga bidrag till makroforskningen kommer att rendera honom årets pris.

Jesper, slutligen, tror att Diamond får priset tack vare sina vikitiga bidrag till makroteori, särskilt sök- och OLG-modeller.

Comments

 1. Jonas skriver: “Handelsekonomerna Krugman och Bhagwati är aktiva i den allmänna debatten och välkända för en bred publik. ”

  Inte visste jag att Krugman och Bhagwati har börjat verka vid Handelshögskolan!

  🙂

  (Jag röstade på Barro.)

 2. Niclas: Är inte denna kommentar uttyck för det omtalade Handels-komplexet? Den största delen av mänskligheten skulle nog tolka syftningen som till ämnet dessa ekonomer sysslar med, snarare än högskolan de studerade på…

 3. Krugman ensam. Det var inte dåligt.

  Kan man säga att kommittén tagit ställning i amerikanska presidentvalet nu…?

 4. Ande says:

  Ur en ekonoms synvinkel vore det väl bättre om McCain vinner med tanke på att Obama är emot frihandel.

 5. Ande says:

  Är inte Krugman ovanligt ung för att få priset?

 6. Krugman är en av de yngsta hittills, men exempelvis Robert Merton var några år yngre (se http://nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/1997/)

Trackbacks

 1. […] spå framtiden med hjälp av Ekonomistas läsare. Förra året fick Paul Krugman priset, vilket Daniel och 14 procent av läsarna gissade. I år tror Daniel i stället på ett ”klimatpris” till William Nordhaus, som kanske […]

 2. […] vet innebär detta att vi nu lanserar årets omröstning om vem vi tycker borde få priset. Vid omröstningen år 2008 fick den finansielle ekonomen Eugene Fama 16 procent av rösterna, följt av Krugman, Bhagwati och […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: