Riksbanken kan inte upprätthålla finansiell stabilitet genom att debattera – svar till Carl B. Hamilton

Debattinlägg på di.se idag.

Carl B. Hamilton tycks mena att Riksbanken Riksbanken genom debattinlägg, analyser och diskussioner i det Finansiella stabilitetsrådet har tillräckligt effektiva medel för att påverka den finansiella stabiliteten för att kunna ha den finansiella stabiliteten som ett mål. Men rådet ska vara ett mötesforum och inte fatta beslut. Eftersom Riksbanken saknar beslutsrätt inom politikområdet finansiella kan den således inte vara ansvarig för den finansiella stabiliteten och inte ha finansiell stabilitet som mål. 

I en replik på di.se den 21 juli till Carl B. Hamiltons debattartikel i Di den 17 juli hävdade jag att Riksbanken inte kan ha ansvar för finansiell stabilitet och inte ha finansiell stabilitet som ett mål, därför att den saknar medel för att uppnå och bibehålla finansiell stabilitet. De ändamålsenliga medlen för att förebygga en finansiell kris har nämligen gått till Finansinspektionen, enligt sjupartiöverenskommelsen om ett förstärkt ramverk för den finansiella stabiliteten som regeringen presenterade i augusti 2013.

Ett av skälen till regeringens beslut att ge Finansinspektionen dessa medel är att detta ökar möjligheterna att tydligt utkräva ansvar för de beslut som fattas och därmed leva upp till högt ställda demokratiska krav (Finansdepartementet, ”Ett förstärkt ramverk för finansiell stabilitet”, PM, 2013-08-26).

Styrräntan är inget lämpligt medel att påverka den finansiella stabiliteten. Riksbankens försök att med hög styrränta ”luta sig mot vinden” har också slutat i ett stort penningpolitiskt misslyckande, med en inflation långt under målet, hög arbetslöshet och ökad real skuldbörda för hushållen. Detta misslyckande har också blivit uppmärksammat internationellt (se här och här). [Tillägg 2018-03-07: Under samma år, 2014, även här och här.]

Carl B. Hamilton tycks dock i ett svar på di.se den 30 juli mena att Riksbanken genom debattinlägg, analyser och diskussioner i det Finansiella stabilitetsrådet ändå har tillräckligt effektiva medel för att påverka den finansiella stabiliteten för att kunna ha den finansiella stabiliteten som ett mål. Och detta trots att rådet ska vara ett mötesforum och inte fatta beslut.

Men det är förstås orimligt att Riksbanken ska vara ansvarig för att uppfylla målet finansiell stabilitet men sakna beslutsrätt inom politikområdet finansiell stabilitet. En myndighet kan inte vara ansvarig för att uppfylla mål inom ett politikområde utan att ha effektiva medel och beslutsrätt inom området.

Trackbacks

  1. […] (in Swedish), 2nd reply to Carl B. Hamilton on di.se, the website of Dagens Industri. Also on Ekonomistas (in Swedish, with links). English translation of my first article “The Riksbank and financial […]

  2. […] En självklar princip för ekonomisk politik är att varje ekonomisk politik bara ska ha mål som den kan uppnå. Penningpolitiken kan stabilisera inflation runt ett inflationsmål samt stabilisera sysselsättningen runt en (skattad) högsta hållbara sysselsättningsnivå bestämd av strukturella faktorer (”full sysselsättning”). Därför är prisstabilitet och full sysselsättning lämpliga mål för penningpolitiken. Men penningpolitiken inte kan uppnå finansiell stabilitet. Därför ska den inte ha finansiell stabilitet som mål. (Se också tidigare inlägg här och här.) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: