Anders Vredin ny vd på SNS

Anders Vredin, ny vd på SNSEn en tids spekulationer (bl a på Ekonomistas) blev det idag klart att Anders Vredin blir ny vd på SNS. Ett utmärkt val, tycker jag!

Anders är idag chef på Riksbankens avdelning för penningpolitik (APP). Han är sedan tidigare disputerad i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm där han också undervisat (och handlett doktorander, bl a min doktorandkollega Malin Adolfsson).

Han rekryterades till Riksbanken för att bygga upp dess forskningsavdelning, vilket gick väldigt bra (den är idag en av världens ledande institutioner för penningpolitisk forskning).

Fast vete sjutton om det var det egentliga skälet till varför han började på Riksbanken. Faktum är att det nog snarare var för att tysta honom som kritiker av banken! Åtminstone lanserade dåvarande riksbankschefen Urban Bäckström den versionen på Nationalekonomiska Föreningens (NF:s) förhandlingar 1998. Bäckström uppgav att han vid en tidigare NF-presentation fått så hård kritik för Riksbankens räntepolitik av en proferssor (Assar Lindbeck) och en docent (Anders Vredin) att han kände sig tvungen att agera:

En kritiserades oss så kraftigt så att vi tyckte att honom måste vi anställa på Riksbanken, Anders Vredin. En annan var Assar Lindbeck, så vi köpte en tavla av honom. (Ekonomisk Debatt, 1998:6, s 485).

Det ska bli intressant att se vilken inriktning SNS nu kommer att få. Fortsätter fokuseringen på konferensverksamhet eller förstärks forskningsinriktningen? Förhoppningsvis det senare;  Sverige har större behov av en bred arena för samhällsvetenskaplig debatt än ytterligare en konferensorganisatör. 

Comments

 1. Goth says:

  Stort grattis till ett mycket bra val!

  Han är både en duktig nationalekonom och sympatisk, vilket är mycket sällsynt.

 2. noshelter2003 says:

  Grattis Anders!

 3. Christoffer Rydland says:

  Vad står det i SNSs stadgar om verksamheten? Det vore intressant att veta vilket manöverutrymme stadgarna ger en VD att ändra inriktningen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: