Ekonomistas presenterar ny ekonomista: Lars E.O. Svensson

Vi är mycket glada att kunna presentera Lars E.O. Svensson som ny skribent här på Ekonomistas. Lars är förstås mest känd för den breda allmänheten i sin roll som vice riksbankschef (åren 2007-2013) men är inom det akademiska en sedan långt tillbaka mycket välmeriterad forskare. Han är en av världens ledande penningpolitiska auktoriteter men har också en rad publikationer inom andra områden, främst internationell makro.

Lars disputerade vid IIES 1976 där han sedan var verksam till 2001 då han rekryterades till Princeton. 2007 flyttade han tillbaka till Sverige för jobbet som vice riksbankschef. I dag är han gästprofessor vid SIFR – Instutet för finansforskning vid Handelshögskolan i Stockholm, affilierad professor vid IIES, och, som sagt, också skribent på Ekonomistas. Du hittar Lars CV här och publikationer, presentationer, tal, med mera, finns på hans hemsida här.

Comments

 1. Arvid Fredenberg says:

  Strålande rekrytering!

 2. Tomas Malmsten says:

  Martin till direktionen och EO hit – låter som det kommer bli en intressant höst…

 3. e.lind says:

  Blir mycket intressant att läsa!

 4. Andreas SO says:

  Underbart. Hade jag aldrig vågat hoppas på. Borde bli riksnyheter. När kommer första inlägget? 🙂

 5. Finns det ingen svensk översättning av affiliated?

 6. Henrik says:

  Svängdörrar mellan riksbanken och ekonomistas med andra ord! Mycket intressant bidrag till redan synnerligen kompetenta skribenter.

  En randanmärkning, borde han inte kallas ekonomiste medans ekonomista är en kvinnlig skribent (som det för övrigt borde finnas fler av, men det är ni säkerligen medvetna om)?

 7. Micke says:

  Verkligen roligt!

  Får man därmed önska sig ett inlägg: ligger det någonting bakom påståendet att Sveriges statsskuld nu börjar bli så liten att andrahandsmarknaden för statslånepapper minskar till den grad att referenspriser blir otillförlitliga? Om inte, skulle detta kunna vara ett verkligt problem vid någon storlek på statsskulden?

  • rttck says:

   Varför inte rent av nöja sig med företagsobligationer? Vad är egentligen en riskfri ränta? Verkar mer som att ett fåtal forskare(t.ex Black&Scholes) kanske fått för stor och oförtjänt uppmärksamhet! Det ju visat sig att att riskfri ränta inte existera eftersom stater i alla tider lånat för att behålla makten(snarare än att betala tillbaka det man lånat), dels att centralbankerna inte är förmögna att kontrollera räntorna/penningmängden.

 8. Daniel says:

  Svergies bästa blogg blir sannerligen inte sämre nu. Att läsa Ekonomistas är att ligga steget före!

 9. Coolt. Välkommen! 🙂

Trackbacks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: