Ekonomistas två år!

Idag är det två år sedan vi startade Ekonomistas och det gångna året har präglats av “business as usual”. Vi har skrivit något färre inlägg (292 stycken) än under det första året, men vi har haft fler läsare och fler kommentarer (3314 kommentarer). Det mest lästa inlägget under året skrevs av Bo Rothstein och handlade om Elinor Ostrom. Det var också också uppmärksamheten kring ekonomipriset som ledde till rekord när det gällde antalet besök. Enligt bloggverktygets sätt att räkna hade vi 2509 besökare den 12:e oktober då ekonomipriset tillkännagavs. Vi avser att fortsätta blogga om nationalekonomi, politik och samhälle här på Ekonomistas, men kom gärna med förslag på hur vi kan bli bättre i kommentarstråden!

En sammanfattning av det första året hittar du här.

Comments

  1. Micke says:

    Ett förslag: låt läsarna komma med förslag på ämnen som ni ska ta upp, välj ut ett som ni tycker verkar intressant och låt två-tre av er skriva på ämnet. Det borde kunna leda till intressanta diskussioner.

    Gör detta ca en gång i månaden eller så – absolut inte istället för vad ni gör idag, utan som ett komplement.

    I övrigt är det “keep up the good work” som gäller!

  2. jurgen says:

    Jag misstänker att ni läser mycket bloggar av amerikanska ekonomer och jag skulle vilja att ni, professorer, doktorer, forskare och var det nu heter, reder ut vilka inlägg som ni anser är intressanta/vilktiga och delar med er av det. Det produceras ofantligt mycket bra blogginlägg, men ni har möjlighet på ett annat sätt att avgöra (tillskillnad från en lekman som jag) om det är vettigt eller ett uttryck/reaktion av en känslomässig tvist. Jag bara läser och tycker det är kul..
    Sen skulle jag vilja att ni delar med er (dvs det som är gratis för en icke-akademiker) av intressant men inte allt för komplicerad ekonometrisk forskning. I mycket som länkas av ekonomer är abstraktionen för komplicerad för att ens förstå hur första regressionen har gått till. Jag läste en del statistik när jag var ung.

  3. Jag skulle gärna läsa mer om den österrikiska skolan som jag knappt stötte på alls på tre terminer på SU (Keynes och Friedman är jag dock fullt nöjd med…).

    Dessutom, min käpphäst, monopolet på pengautgivning. Läste Fribanksskolan 2001. Förmodligen enda gången något nationalekonomiskt verkligen fascinerat mig.

  4. Vad skulle jag ta mig till utan er! Tack för att ni finns!

  5. bluffo says:

    The Dynamite Prize in Economics kanske är värt en kommentar? Skall vi svenskar vara nöjda eller missnöjda med Assar Lindbecks bottenplacering i den stora omröstningen? Är Alan Greenspan en värdig vinnare?

    http://rwer.wordpress.com/2010/02/22/greenspan-friedman-and-summers-win-dynamite-prize-in-economics/

  6. Andreas says:

    Det här är en av väldigt få bloggar som jag läser. Personligen tycker jag att en av de mest intressanta inslagen det senaste året har varit inläggen om aktivt kontra passivt fondsparande. Det är ju någonting som påverkar alla människor och som alla människor i viss mån kan påverka. Fortsätt att uppmärksamma forskningen och debatten inom det området!

    • Japp, aktiv/pass förvaltning är intressant! Alltid kul att slå sådan forskning i huvudet på pensionsrådgivare mm.

      Storbanker etc bedriver ju viss egen forskning/utredning. Man kan ju undra varför de sällan (aldrig?) skriver rapporter om den aktiva förvaltningens fördelar.

      • Andreas says:

        Bankerna är väl snarare de som verkligen vill att man ska välja aktiv förvaltning eftersom de tjänar på det. Passiv förvaltning gör de ju däremot nästan ingen reklam för alls vad jag har sett i alla fall. Om man är lite insatt så behövs ju inte det men det vore ju bra för alla som inte orkar leta efter information på internet om de gjorde det!

      • Det är det som är min poäng: de borde ha en drivkraft att hitta resultat som pekar på fördelar med aktiv förvaltning eftersom de tjänar pengar på det men trots det ser man inte sådana rapporter. Min slutsats blir att det är oerhört svårt att hitta statistik mm som stöder detta = att sälja aktiv förvaltning är legaliserat bedrägeri.

  7. Pontus says:

    Jag håller med lg om den österrikiska skolan. En övergripande historisk genomgång av de olika nationalekonomiska skolorna hade varit väldigt uppskattad från mitt håll.

    Jag vill också uttrycka mitt intresse för de inlägg som handlar om skol- och utbildningspolitik. Fortsätt gärna i den stilen!

    En annan idé som jag tänkt på är att det skulle vara väldigt intressant om ni körde en följetong där ni förklarade bidragen av samtliga vinnare av Nobelpriset eller något liknande.

    Tack för en väldigt bra blogg!

  8. Mattias Woldu says:

    Jag skulle väldigt gärna vilja att ni bjöd in andra forskare(till och med duktiga doktorander och masters studenter som är duktiga) att skriva om ämnen som ni kanske varit lite sämre på. Ni är väldigt bra på saker som ni forskar om, som utbildningspolitik, finanspolitik och spelteori. Ni är dock lite sämre på ämnen som bostadspolitik/bostadsekonomi samt arbetsmarknadspolitik.

    Jag uppskattar verkligen denna blog, synd att inte Anders Borg skulle kunna ha en blogg där han (eller förmodligen hans sekreterare) ingående förklarar vad syftet är med varje reform han lägger fram och det samma med andra ministrar. Som det är nu känns vissa saker lite Ad hoc vilket visat sig inte minst av det senaste inlägget om skolvalet som las fram av skolborgarrådet för Stockholms Stad Lotta Edholm.

  9. Hej och tack för feedback. Dock har det visat sig förbluffande (för oss själva) svårt att skriva om ämnen “på beställning”. Kanske beror det på att vi som forskare har blivit för vana vid att identifiera egna frågeställningar och därmed usla på att skriva om sånt som andra vill veta. Jag ser inte detta som ett självklart styrketecken utan snarast som ett nödvändigt (?) ont.

  10. Johan says:

    Keep up the good work!

    Själv tycker jag det bästa med bloggen är när ni kommenterar politiska utspel från en vetenskaplig synvinkel.

  11. Tack för alla synpunkter! Liksom Jonas har jag också noterat att det är svårt att få oss att skriva på beställning. Förutom tidsbrist beror det nog också på okunskap — vi skulle behöva läsa på en hel del för att skriva något intressant om till exempel den österrikiska skolan eller om alla ekonomipristagares bidrag. Kom dock gärna med förslag på gästskribenter som ni tycker vi ska bjuda in!

  12. Kul att ni fortsätter blogga, även om jag inte alltid följer bloggen. Oftast för att ni skriver för intressant och långt för att ett snabbt svep ska ge era texter rättvisa. Ser fram mot två år till med Ekonomistas.

  13. Lars Werin says:

    När jag tittar på sammanfattningen av året som gått så finner jag till min häpnad att två inlägg av mig, gjorda i mitt eget namn, har kommit med. Det föranledar följande. Jag har gjort diverse inlägg under pseudonym, men inget finns med. De är normalt mera utmanande och kritiska. Två förklaringar anmäler sig. Antingen gillar ni inte skarp kritik, eller hyser ni något slags extra respekt för äldre professorer – jag tillhör den kategorin. Detta sista hängav vi oss aldrig på min tid. Jag tycker allmänt att de som skriver borde uppträda mer under sitt verkliga namn, inte under pseudonoym. När jag har gjort det har det mest varit för att följa trenden, inte så mycket feghet. Men jag anpassar mig gärna.

    • Lars: Nu förstår jag inte vad du menar. Vad menar du med att dina inlägg “inte finns med”? Vi har bara tagit bort några få enstaka kommentarer som har varit direkt ohövliga, och dit hör lyckligtvis inte dina kommentarer (vare sig under pseudonym eller riktigt namn).

  14. Lars Werin says:

    Robert, Nej nej, jag uttryckte mig oklart. Jag kände mig djupt smickrad över att ni tagit med att par grejor av mig, och bara undrade lite varför ni valt just två där jag uppträtt under mitt riktiga namn och inte något av de andra där jag försökte vara lite fräck. Slumpen styr naturligtvis här liksom överhuvud taget. Jag fortsätter hysa min beundran över er verksamhet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: