Lönar det sig att idrotta?

I dessa OS-tider är det lätt att man känner sig lite extra peppad att ge sig ut i skidspåret. Men en partikelsekund senare när man inser att man aldrig kommer att stå överst på en OS-prispall är det lätt att tappa sugen. Så en relevant fråga är om det överhuvudtaget lönar sig att motionera. Jag har tidigare här på Ekonomistas hävdat att svaret på den frågan är Ja. Tänkte därför passa på att berätta om lite ny empirisk evidens som dykt upp nyligen.

Att låtsas vara Foppa är kanske en bra idé (om än kortsiktig) när du söker jobb

  Att det i alla fall kan löna sig att låtsas att man motionerar visar forskaren Dan-Olof Rooth. Han har skickat ut fabricerade jobbansökningar där han låter annars identiska sökande skilja sig åt vad avser motionsvanor. Det visar sig att sportiga oftare blev kallade till intervju. Men det som lönade sig var inte att ägna sig åt fysiskt ansträngande sporter som t ex löpning, utan arbetsgivaren föredrog golfare. Detta skulle kunna tyda på att det snarare var någon slags social begåvning arbetsgivaren var ute efter än att få en person i fysiskt trim.

I en annan ny studie visar Betsey Stevenson att kvinnor som idrottat på High School i större utsträckning arbetade senare i livet och att även sannolikheten att arbeta i traditionella mansyrken ökade. För att ta fram ett orsakssamband använder Betsey en lag som förbjöd könsdiskriminering på offentlig finansierade skolor. Detta tvingade skolorna att öka andelen kvinnor i sportprogrammen till samma nivå som gällde för männen, vilket ger upphov till exogen variation. Däremot är löneestimaten för skakiga för att kunna dra några säkra slutsatser.

Så vad blir då det slutgiltiga svaret på frågan i rubriken? Svårt att säga, men om man liksom jag tycker att halva nöjet med att motionera är att köpa utrustning och kläder lär det dröja innan det blir plus på kontot.

Comments

 1. Robert says:

  Den största kostnaden för att idrotta är all tid som läggs ned. Tjänar en idrottare mer, i genomsnitt, än en soffpotatis om antalet idrottade timmar räknas som arbetstid?

  Många värderar dessutom en timme fritid högre än sin timlön på arbetet. Ska detta tas i beaktande dröjer det ännu längre innan det lönar sig att arbeta.

 2. Robert: De flesta undersökningar tyder tvärtom på att folk värderar sin fritid mycket lägre än sin arbetstid. På rak arm har jag inte några referenser men det rör sig om studier som undersöker hur mycket tid folk är villiga att lägga på att spara några kronor.

 3. Jens Engleson says:

  Men man lever ju längre om man spelar golf! Och ju lägre handikap, ju större effekt. Och då får man ju mera fritid också…
  Se:
  http://www3.interscience.wiley.com/journal/120122912/abstract?CRETRY=1&SRETRY=0

 4. Johan says:
 5. Otto M says:

  Jonas:
  Instämmer. Det är nyttigt att räkna ut vad ens beskattade marginaltimlön är, så vet man om man ska gå tillbaka till skjulet med kundvagnen eller lämna pantfemman på parkeringsplatsen åt någon överlycklig sju-och-ett-halvt-åring. (Karmavärdet i detta är upp till var och en att bedöma.)
  Tyvärr tar detta oss dock tillbaka till ruta ett vad gäller motionen. Borde man passa på att ta den där promenaden till skjulet? …och, om man gör det, är det något att framhäva på sitt CV?
  (Jag, som har svårt att bestämma mig, går numera en sväng till skjulet – utan vagn.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: