Utlöste Lehman krisen?

När Lehman Brothers tilläts gå i konkurs den 15e september förra året skrev jag inlägget En bra konkurs. Eftersom konkursen verkade utlösa en extrem finansiell kris har det flera gånger varit lockande att radera det från bloggen. En debattartikel av John Cochrane och Luigi Zingales tyder emellertid på att jag inte var helt fel ute.

Genom att detaljstudera bankernas Credit Default Swaps (priset på att försäkra sig mot en konkurs) ser man att paniken på finansmarknaderna faktiskt kom en hel vecka efter Lehmans konkurs. Mer precist sköt CDS-priserna i höjden efter att finansminister Paulson och centralbankschef Bernanke begärt 700 miljarder dollar för att förhindra en finansiell kollaps.

Cochranes och Zingales slutpoäng är viktig; den finansiella sektorn har starka incitament att sprida synen att ingen stor finansiell institution någonsin kan tillåtas gå i konkurs utan att systemet havererar. Detta kan — men behöver definitivt inte — vara sant. Vad som däremot står klart är att det behövs ett bättre sätt att hantera finansiella institutioner på obestånd. Det är därför läge att damma av Banklagskommitténs förslag om hur dessa situationer ska hanteras. Dessutom bör Sverige utnyttja EU-ordförandeskapet för att lyfta frågan på internationell nivå.

lehman spreads

Comments

 1. Fredrik P says:

  Economists’ Forum skrivs det kritiskt om Cochranes [anm. felstavat bägge gångerna ovan] och Zingales artikel.

 2. Har ändrat stavningen. Robbs poäng verkar vara att marknaderna för korta lån mellan bankerna var så tunna under denna period att priserna som observeras inte är informativa — paniken yttrade sig i att det inte gick att låna överhuvudtaget. Detta verkar rimligt men Cochrane och Zingales baserar även sin slutsats på CDS-priserna vilket inte kommenteras av Robb. Huruvida marknaderna för CDSs fungerade bättre under denna period vet jag inte.

  Skulle tro att detta är en fråga som kommer att diskuteras i 100 år men det viktiga är ändå slutpoängen; det fungerar uppenbart dåligt att ha ett ad hoc förfarande gällande finansiella institutioner på obestånd.

 3. Ska man vara petig så är CDS inte försäkring mot konkurs, utan mot störningar eller andra konstigheter i betalningen av av en skuld.

  http://www.acredittrader.com/?p=81 har mer detaljer.

 4. e.lind says:

  James Hamilton har en intressant kommentar till en rapport som William Sterling skrivit om konsekvenserna på det finansiella systemet av konkursen av Lehman :

  Looking Back at Lehman: An Empirical Analysis of the Financial Shock and the Effectiveness of Countermeasures.

  Klicka för att komma åt 200910.Lehman.pdf

  Consequences of the Lehman failure

  Sterlings poäng är:

  ”In short, in the view of the Lehman skeptics it was not the decision to let a systemically important institution fail that was the proximate trigger to the financial crisis. Instead, it was subsequent mistakes in how policymakers handled the issue that were primarily at fault.

  One way to rebut this view is to question the validity of the data series they used in tracking financial market responses to the Lehman news. This has been done
  forcefully by hedge fund manager and Columbia University professor Richard Robb, who questioned specifically whether data on Libor rates or OIS rates were actually
  meaningful at a time when markets had seized up and little trading activity was occurring in those markets.
  A similar observation could be made with respect to the
  Citigroup CDS spread: trying to buy insurance on Citigroup bonds at that time would have been the equivalent of trying to buy home insurance on a home that was already
  on fire. ”

  William Sterling: ”Looking Back at Lehman” s. 7

  Samtidigt kan vi inte veta vilken bank som skulle stå på tur om Lehman räddats. Vad en systemkritisk bankkonkurs nödvändig för att få det politiska systemet att reagera?
  Kontrafaktiska frågor som vi aldrig kommer kunna besvara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s