Nationalekonomiska förutsägelser

Billiga droppar

Billiga droppar

För ett drygt år sedan var matpriserna på väg ner efter att ha varit höga en tid. ”Förvånas därför inte om rapporterna om hungerkravaller snart ersätts av reportage om fattiga jordbrukares svåra belägenhet”, var den spådom jag då levererade. Nu är vi där och bönderna står på barrikaderna och kräver statsstöd. Vem sa att vi nationalekonomer inte kan göra prognoser?

Comments

 1. Joakim says:

  Utan tvivel en i god ordning slumpmässigt vald prognos. Men står inte bönderna alltid på barrikaderna och kräver statsstöd?

 2. @Joakim: Förutsägelsen gällde rapporteringen.

 3. Thomas Jansson says:

  En spådom och en prognos är väl inte riktigt samma sak.
  Enok Sarri (samisk väderspåman, känd förr i tiden) hade ibland rätt i sina förutsägelse om sommarvädret, ibland inte, men man kan nog inte säga att han gjorde prognoser.

  Enskilda ekonomer kan säkert spå rätt om framtiden någon gång ibland. Frågan är hur mycket säkrare utfallet blir om dom tillsammans med ett antal andra ekonomer istället metodiskt samlar in data och indikatorer och utifrån dessa gör en prognos om framtiden. Kring detta råder det en viss osäkerhet, inte minst efter finanskrisen.

 4. Christoffer Rydland says:

  Grattis!

 5. pontus says:

  Political economy strikes again.

 6. Anders Alvesson says:

  Det var väl inte riktigt en prognos, utan snarare en förutsägelse? Jag kan förutsäga att Tomas Östros kommer kritisera nästa budgetförslag av Anders Borg, men det är inte samma sak som att prognosticera.

 7. Inte direkt en prognos, men i maj förra året, när matpris-rädslan var som värst, skrev jag också om att rädslan var överdriven: http://www.slopedcurve.com/roller/makro/entry/om_malthus_sp%C3%B6ke_matpriser_inflation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s