Röster för höjda kommunbidrag

I helgen argumenterade såväl Carin Jämtin m fl som Assar Lindbeck på DN Debatt för tillfälligt ökade bidrag till kommuner och landsting. Även jag (och många andra) har argumenterat för sådana åtgärder: den offentliga sektorn ska inte tvingas till nedskärningar under lågkonjunkturen. Speciellt viktigt är detta för de personalintensiva verksamheterna i kommuner och landsting. 

Men det är också värt att mana till viss försiktighet. Ett av skälen till att ekonomer ofta är skeptiska till finanspolitiska stimulansåtgärder är att det politiskt kan vara svårt att motstå trycket från särintressen som anser sig vara särskilt utsatta. I veckans Fokus kan vi läsa att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) stoppat publiceringen av en rapport som visade att kommunerna har fått kraftigt ökade resurser under senare år. Regeringen verkar också hävda att kommunerna inte behöver extra anslag under 2009, men eventuellt under 2010.

Kanske är det för tidigt att utlova extra resurser nu. Men regeringen bör undanröja osäkerheten genom att meddela att statsbidragen kommer att höjas (tillfälligt) om behov uppstår. Lämpligen kopplas behovsprövningen till förändringen i kommunernas skattebas, dvs något som kommunerna själva har liten kontroll över på kort sikt.

Comments

  1. Om jag förstod Assars poäng rätt så hade väl han inget emot att tillskotten till kommuner och landsting skulle kunna permanentas? Anledningen skulle vara att vår ekonomi ändå går mot en allt högre andel tjänstesektorproduktion, vilket inbegriper en expansion i kommande kommun- och landsstingsanställningar.

    Med andra ord skulle en satsning från regeringen i nuläget kunna betraktas som en tidigareläggning av den strukturella omvandling av samhällsekonomin som ändå kommer att inträffa. Tidigareläggningen motiveras förstås av den pågående lågkonjunkturen och att sådana anställningssatsningar har en relativt snabb effekt på efterfrågan.

  2. Jag tycker att Assar i gårdagens artikel var tydlig med att han talar om tillfällig åtgärder. Men du har kanske rätt i att Assar även vill se permanent ökade resurser till landstingen. Det antydde han i varje fall i en tidigare debattartikel (DN Debatt 20/1 2008).

Trackbacks

  1. […] är alltså hög tid att Anders Borg lättar på plånboken, så som vi och många andra med oss redan har […]

  2. […] Fölster och Lundius menar att en del av problemet dessutom är att kommunernas investeringar begränsas av det s k balanskravet. Enligt kommunallagen måste en kommuns budget upprättas så att intäkterna överstiger kostnaderna. I en lågkonjunktur kan detta leda till att kommunen tvingas till åtstramningar, vilket i sin tur kan medföra en olycklig stabiliseringspolitik. […]

  3. […] var jag, liksom Ekonomistas-Martin och även Finanspolitiska rådet, stor anhängare av att ge mer pengar till just kommunerna för att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: