Väst – på gott och ont

Det är mycket fokus på Kina i dessa dagar. Amnesty uppmanar den kinesiska regeringen att leva upp till sina löften om att förbättra människorättssituationen inför OS 2008. Bojkotter av OS-invigningen diskuteras av diverse västländer (se även Ekonomistas-Jonas blogg-inlägg).  För att göra en komplicerad sak enkel så går mycket av kritiken ut på att Kina borde bli mer som väst.

Det känns därför beklämmande att en av de saker som kineserna verkligen har plockat upp från väst är våra sjuka skönhetsideal. Igår visade SVT del 2 i serien Nya Tider i Kina och där fick vi se unga kinesiskor köande till ögonoperationer som skulle ge dem “västerländska” ögon och andra som genomled månaders av plågsam sjukgymnastik efter operationer ämnade att förlänga benen.

Kanske stämmer det att man inte kan lära av andras misstag, men man hade ju ändå hoppats att det var tryckfrihet och förbud mot dödsstraff snarare än skönhetsoperationer som skulle spridas först.

Comments

 1. Camilo von Greiff says:

  Såg också programmet och blev helt förfärad, fruktansvärt!! Men en viss grogrund för utseendefixering tycktes ju ändå ha funnits inom landets gränser. I slutet av programmet berättades om den sista generationen kvinnor som hade förkrympta fötter efter att ha bundit fötterna hårt under hela barndomen så att de inte skulle växa, eftersom kvinnor med stora fötter inte blev gifta…
  Det vill till att man är optimistiskt lagd för att man ska tro på mänskligheten.

 2. Johan A says:

  “Det känns därför beklämmande att en av de saker som kineserna verkligen har plockat upp från väst är våra sjuka skönhetsideal.”

  Att operera sig för att likna en etnisk grupp man inte tillhör känns måhända lite ohälsosamt, rentav sjukligt. Man att en del kineser gör detta behöver väl ändå inte betyda att VÅRA skönhetsideal är sjuka?

 3. martin says:

  Det kan väl knappast vara ett problem att hitta kineser som har humanistiska värderingar och förhoppningar? Om nu “bli mer som väst” likställs med detta. Säg till när någon “vanlig” kines hävdar att skönhetsidela är viktigare än mänskliga rättigheter. Och skulle du hitta det så skulle jag ta det som ett mycket gott tecken på Kinas utveckling.

 4. martin says:

  Det kan väl knappast lida någon brist på kineser med förhoppningar om förbättringar av mänskliga rättigheter? Om nu “mer som bäst” likställs med detta. Om kineserna tycker det är viktigare med skönhetsoperationer än att sträva för att bli mer som väst, i dess institutionella mening, så skulle jag nog ta det som ett positivt tecken.

 5. expatrie says:

  Nåja… om du frågar en slumpmässig kines om vad som är viktigast i livet, skönhet eller mänskliga rättigheter, vad får du för svar? Även om man kan förfäras av ingrepp i den mänskliga kroppen på grund av utseendesjäl så borde väl sådana tendenser vara positiva? En naiv slutsats kunde vara att fler ingrepp för att främja skönhet är ett tecken på att andra, mer grundläggande, behov är tillfredsställda. En regression på BNP/capita och skönhetsoperationer borde kanske vara nästa sensation?

 6. Ja, man kanske måste ta det onda med det goda. Annars är det lätt att som Camilio börja tvivla på mänskligheten. Det verkar som om att när människan får frihet (och pengar) så börjar hon göra massa dumt. Gissar att det var sådant som Kulturrevolutionen ville komma till rätta med, men det blev ju inte så värst bra det heller, för att underdriva. Det är väl bara tilll att luta sig tillbaka och fokusera på det som är bra.

  Johan A: jag menade inte att våra skönhetsideal är sjuka, utan vår skönhetsfixering som gör att unga kvinnor, både här och i Kina inte tycker att de duger som de ser ut utan måste ta till diverse skönhetsoperationer.

 7. Själv tycker jag det sjukaste i vårt samhälle är att alla verkar motionera så mycket. De flesta har ändå stillasittande jobb utan större belastning, så vad tusan ska de ha en vältränad kropp till? När de visar en dokumentär om att gymtrenden kommit till Kina, då ska jag bli upprörd.

 8. Johan A says:

  Jag ser ingen nödvändig motsättning mellan att tycka att man duger som man är och att lägga sig under kniven. I många fall kan det nog handla om skillnaden mellan att tycka att man “duger” och att tycka att man ser fantastisk ut. Sen kan man alltid ha privata värderingar om att det är “fel” att ändra på sitt utseende, men rent etiskt är väl inte gränsen mellan frisören och kirurgen så värst tydlig?

 9. Niklas Strand says:

  Jonasjonasjonas…
  Folk motionerar för att de tycker att det är roligt, för att de blir friskare, och för att det gör att de kommer leva länge!
  se tex:

  Click to access RevisedEssay.pdf

  Arthur är fd matematiker, econ prof UCI och numera hälso och träningsguru…
  🙂

  Niklas

 10. Det är mycket mer plågsamt att motionera än att skönhetsoperera sig (tror jag). Och vad är roligt med att springa på ett löpband? Man kanske lever längre, men åren måste kvalitetsjusteras.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: