Är det rationellt att köpa träningskort?

Vi vet alla att hälsosam kost, lagom med träning och så är faktorer som har effekter på hur vi kommer att må i framtiden. Ändå är det så svårt att leva upp till detta. vår diskontinering av framtiden verkar vara mycket hög när vi stressade på väg hem från kontoret med tanken att “i morgon ska jag bättra mig och börja träna”.

Vi verkar dock själva vara medvetna om detta tidsinkonsistens-problem och gör följdaktligen det mesta vi kan för att så att säga “binda oss vid masten”. Köp av dyra gym-kort är ett exempel på detta. Tanken verkar vara “har jag nu betalat flera tusen för ett kort så borde jag väl kunna ta mig i kragen och faktiskt komma iväg och träna ett par gånger i veckan”. För väldigt många blir följden av detta att det blir väldigt dyra träningspass om man räknar styckkostnaden.

Men kan vi verkligen lösa problemet med tidsinkonsistensen genom att slänga ut massa pengar i början av året? Jag är tveksam. Visserligen blir marginalkostnaden för varje träningspass lägre nu när vi inte behöver betala varje gång, men jag tror knappast att det finansiella restriktionerna som hindrat oss tidigare. Snarare bör väl kostnaden för träningskortet räknas som “sunk cost” (sorry Robert, har inget bra svenskt ord, förslag mottages tacksamt).

Är det då rationellt att köpa träningskort? Knappast. Däremot är det rationellt att sälja sådana.

Själv funderar jag för fullt på att betala 99 kr för att vara med i “Crazy summer” som går ut på att man får registrera sina motionsspoäng löpande under sommaren och tävla om “fina” priser. Och det är ju knappast för prisernas skull som jag överväger detta…

Comments

 1. pontus says:

  “Är det då rationellt att köpa träningskort? Knappast.”

  Äntligen var den frågan avgjord! Individer är irrationella. Hallelujah. In och reglera, styra och ställa. Här ska tamejfan maximeras! Själv har jag tränat regelbundet i åtta år. SNACKA om irrationellt!!!

  Nä skämt åsido. Kan det inte vara så att individer som har problem med rationalitet över tid (time inconsistency) kanske också har problem med rationalitet över sunk costs?

 2. Empiriskt stöd för att folk ofta betalar mycket för sina gymbesök genom att köpa gymkort publicerades i American Economic Review för något år sedan. “Sunk cost” översätts väl enklast med “sänkt kostnad” eller kanske “försakad kostnad”?

 3. Hm. Att köpa träningskort är synnerligen rationellt om man avser att träna. Det tycks ju snarare vara tankarna på motiveringarna till att köpa träningskort som inte är riktigt rationella, i betydelsen verklighetsförankrade, troliga, rimliga och fiffiga. Att man inte inser att man inte kommer att göra som man tänkt, är inte rationellt. Då är det fråga om önsketänkande. Önskan att tänka och agera rationellt. 🙂 Vilket alla inser är omöjligt. Det är rationellt att inse att man tänker och agerar irrationellt ibland. Och om man köper träningskort med det i beräkningen, är det rationellt.

 4. Malin says:

  ska vi vara lite rationella och använda våra träningskort denhär veckan då;) Tänk på att kostnaden sjunker per pass varje gång man går, eller hur? Och så har de ju massagebädd…

 5. “irreversibel kostnad” är det bästa, likväl uselt. Klokast att ge upp, och istället omfamna språkblandningen!

 6. Det ska kostar bli fin! Våra nuvarande preferenser kräver det.

  Fetma är sexigt!

  “sänkkostand”…?

 7. pontus, plupp och alla andra: Att träna är (förmodligen) rationellt, jag har aldrig påstått ngn annat, att köpa träningskort för att binda sig däremot inte.

  Malin: jag har bokat Power Plate fredag morgon 7.30. Har massa möten kring lunch så jag får hoppa yogan denna gång

  Alla språkvårdare: Kämpa på där ute!

 8. Irreversibel kostnad.

Trackbacks

 1. […] till motionsfientlighet i vissa tididare inlägg här på Ekonomistas. Själv har jag t ex ifrågasatt det rationella med att köpa träningskort, medan Ekonomistas-Jonas har anklagat motionärer för […]

 2. […] det rationellt att köpa gymkort? Nej säger Economistas. Förutsatt att man inte använder det (för då faller deras […]

 3. […] tom. Ekonomistas har skrivit om dylika problem förut (vad gäller moral, sparande, Simpson och träning). För aktuella nya bidrag till den akademiska litteraturen, titta exempelvis på hemsidan till […]

 4. […] Men jag har svårt att se varför det skulle vara mer fruktbart att beskriva människors skiftande preferenser över tid som irrationalitet, istället för att beskriva det som ett resultat av svårhanterlig och -tillgänglig information. Jämför annan slutsats på Ekonomistas här. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: