New York Stories IV: Är en andra chans bra?

Det här med att få en andra chans, det är väl något förbehållslöst positivt?

Nobelpristagaren, och tillika SOLEs hedersföreläsare, Jim Heckman har ägnat många år åt att undersöka effekterna av att kunna tenta av gymnasiet i USA. Den som av någon anledning inte tagit ut en gymnasieexamen kan istället skriva det så kallade GED. Heckmans nedslående resultat visar att den som tentar av inte verkar klara sig särskilt mycket bättre än den som är en high-school dropout.

Ingen skada skedd, kan tyckas, men så enkelt är det tyvärr inte. Att möjligheten att kunna tenta av överhuvudtaget finns gör nämlighen att en hel del elever hoppar av gymnasiet. Vilket ju inte riktigt var meningen. Snacka om björntjänst, kan man nog sammanfatta Heckmans budskap. Däremot funkade GED rätt bra för invandrare som inte kunnat ta en amerikansk examen. För dem blev provet just den ingång till utbildning och jobb som det var tänkt att bli.

Kanske något för regeringen att fundera kring när den nu ska sätta igång och reformera gymnasieskolan och komvux.

New York Stories: I, II, III

Comments

  1. Är det inte också rätt vanligt att folk tentar gymnasiet i fängelse? Särskilt för svarta och hispanics har jag för mig att en tentad gymnasieexamen därmed fått ett mycket tveeggat signalvärde…

  2. Per: Det är sant och Heckman uppehöll sig rätt mycket vid sådana aspekter. Dock uppvisade alla grupper (svarta, vita, hispanics, män och kvinnor) samma mönster i avkastningen på de olika examenstyperna. Inte minst då det är ovanligt at vita kvinnor sitter i fängelse är det svårt att tro att det är denna typ av signaler som driver resultaten. Heckmans poäng var att de som tar GED har bakomliggande förmågor – de är hyfsat smarta men slarviga och har svårt att slutföra saker och ting – som signalleras via GED.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: