Var är analysen av äggkastningen?

Häromdagen var det äggkastning i det Ukrainska parlamentet. Det rapporterades visserligen i svenska media men någon djupare analys fanns tyvärr inte. Det skulle finnas utrymme för en sådan.

Avtalet som ledde till protesterna är ett tydligt exempel på att Ryssland återigen använder sin position som energileverantör i politiska syften. I praktiken betyder avtalet om en förlängning av Rysslands rätt att arrendera flottbasen på den Ukrainska halvön Krim att alla samtal med NATO blir ointressanta de kommande 32(!) åren (eftersom de inte riktigt skulle funka att ha en rysk flottbas i ett NATO land). Konsekvenserna för närmanden till EU är knappast positiva heller.

Motprestationen – att Ukraina får 30 procent billigare gas – är i och för sig kortsiktigt välkommet givet deras finansiella situation, men inte direkt önskvärt på sikt då energieffektivisering och strukturomvandling i ett slag blivit 30 procent mindre intressant.

Man har kunnat tycka mycket om Rysslands agerande de senaste åren men det har alltid funnits möjligheten att tolka det som att de fasat ut särbehandlingen av olika stater till förmån för att alla länder skulle köpa till ”marknadspris”. I och med detta avtal har man tydligt deklarerat att man inte tänker fullfölja detta. Inte inom de närmaste 30 åren i alla fall.

Comments

 1. Föreslå för Godmorgon världen i P1, det är ett bra forum för sådana reportage.

 2. Hans J says:

  Tack Jesper!

  Här väckte du en.

  • Jesper Roine says:

   Svårt att veta om du är ironisk Hans men det enda jag ville säga var att jag saknade en bredare analys av Rysslands agerande och vad det innebär för Ukraina. Känns som en sådan skulle varit på sin plats i samband med detta beslut då det som sagt är spektakulärt bortom äggen…

 3. Martin K. says:

  Västerländsk media har inte rapporterat alla detaljer. Enligt den ryska affärstidningen Vedomosti (ägs av Financial Times) är avtalet värt cirka 40 miljarder USD i rabatt för Ukraina. Det är en extrem subvention. I utbyte vill Ryssland inte ha endast flottbas. Intresse har uttryckts också för andelar i projekt inom flyg, gas och energi. Samt viktigt för Europa utvinning av uran, fyndigheter av vilka finns i Ukraina.

  • Jesper Roine says:

   Tack Martin! Jag kanske får anledning att återkomma till dig om detta då jag verkligen skulle vilja veta mer om detaljerna i detta avtal och det är som sagt inte lätt att få fram i internationella media.

 4. Martin K: Senaste upplagan av Economist behandlar frågan utförligt. Äggkastningen var en bisak i deras rapportering.

 5. Får man föreslå den eminenta bloggportalen http://www.ryskmosaik.net som diskuterar Ryssland och Östeuropa på svenska eller Kalle Kniiviläs (reporter sydsvenskan) blogg http://www.kniivila.net/

 6. Martin K. says:

  HC: Tack för tipset, jag har slutat läsa The Economist regelbundet. Artikeln har i allt väsentligt rätt i sak. De utelämnar dock att ukrainska gasmonopolet förefaller få också ett mindre aktieägande i Gazprom i utbyte. Det innebär en inte obetydlig avkastning.

  Idag nämner rysk och ukrainsk affärspress också en annan ny möjlighet. Nämligen att North och South Stream-projekten kan skrinläggas. Detta skulle i sin tur spara Gazprom ytterligare många miljarder. Det borde ju å ena sidan glädja de EU-länder som kritiserat projekten. Å andra sidan sker det på bekostnad av Ukrainas ekonomiska oberoende.

  http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/2010/05/04/233228

Trackbacks

 1. […] svårt att konkurrera internationellt. Det mest spektakulära skedde detta härom året när man kopplade fortsatta gassubventioner till ett 32-årigt arrende av flottbasen på Krim. På många sätt är Ukrainas situation lik den i Belarus (som jag skrivit om […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: