Skandalprivatiseringen

Svenska kyrkan byggde under många århundraden av tvångsbeskattning upp en ansenlig förmögenhet. Av någon anledning tillföll denna förmögenhet enbart medlemmarna när kyrkan privatiserades år 2000.

Som icke-medlem i detta samfund kanske det är gnidet att klaga på en sådan sak, men nog är det anmärkningsvärt att medlemmarna inte fick köpa ut oss andra. Mormor och morfar var ju trots allt tvungna att köpa skog åt svenska kyrkan ända fram till 1951. Annat var det när Telia såldes ut – då blev man minsann utköpt om man inte ville vara med.

Någon blivande präst borde tacka oss skattebetalare för sin utbildning och skriva en avhandling om hur kyrkan rodde en sådan skandalprivatisering i hamn. Ett särskilt kapitel om etiken bakom det hela efterlyses!

Comments

 1. Henrik Jordahl says:

  En relaterad fråga är varför skandalprivatiseringen blev en halvmesyr. Varför Jonas Vlachos, jag själv och andra icke-medlemmar ska finansiera insamlingen av Svenska kyrkans medlemsavfgift är inte helt lätt att begripa. Och inte blir det lättare för att staten tillhandahåller samma insamlingstjänst för Svenska Missionskyrkan, Romersk-katolska kyrkan, Svenska Alliansmissionen, Svenska Baptistsamfundet, Evangeliska Frikyrkan, Frälsningsarmén (som ju annars håller en hög profil när det gäller att samla in pengar själva), Metodistkyrkan, och Pingstkyrkan. Tydligen finns det regeringsbeslut på att just dessa trossamfund får ta in sina medlemsavgifter via skattsedeln.

 2. Max Elger says:

  Nå. Det är ju inte så svårt att bli medlem i kyrkan. Välkomna in och dela på stålarna. Jag kan emellertid lova herrarna att vi som är medlemmar inte haft något större partaj för sagda skogspengar sedan år 2000. Jag kan vidare meddela att några vilda fester inte är inplanerade.

 3. Men nog har du fått en hel del festliga gudtjänster, söndagsskolor, biståndsprojekt och körsång för stålarna. Självfallet går det att få del av förmögenheten genom att gå med i kyrkan, men det är väl ett rätt uselt argument för att den skulle delas ut gratis en gång i tiden. Det normala är att de som vill vara kvar i en verksamhet köper ut dem som inte vill vara kvar. På något märkligt sätt frångicks denna princip vid just denna privatisering. Frågan kvarstår: hur tusan lyckades kyrkan med det?

  • Du vet alltså inte vaden förening är. Fantastiskt med tanke på att du har det jobb du har.

 4. Max Elger says:

  Som bekant är Herrens vägnar outgrundliga.

  Du menar alltså att jag när jag lämnar kyrkan borde få en bonus? En liten plätt mark? Kanske en kyrkklocka? Lite nattvardssilver?

  Tanken är onekligen intressant.

 5. Som icke-medlem i detta samfund kanske det är gnidet att klaga på en sådan sak, men nog är det anmärkningsvärt att medlemmarna inte fick köpa ut oss andra. Mormor och morfar var ju trots allt tvungna att köpa skog åt svenska kyrkan ända fram till 1951. Annat var det när Telia såldes ut – då blev man minsann utköpt om man inte ville vara med.

  Svar:
  Om man är med i ett “lotteri” och sedan går ur och de som är kvar vinner , då delar de på “vinsten” som är kvar! Eller hur?

Trackbacks

 1. […] som verkar i sjukvården. Staten betalar också utbildningen av Svenska kyrkans präster, och kyrkan har fått stora förmögenheter samt statens speciella hjälp med att samla in sina medlemsavgifter. Allt […]

 2. […] slags återbetalning av statligt tilldelad […]

 3. […] och att behandla den som andra ägare av tillgångar i detta land. Om något borde denna kyrka betala tillbaka de stora förmögenheter som tillföll den i samband med privatiseringen, inte kräva ytterligare […]

 4. […] separera på riktigt För ett antal år sedan avskaffades statskyrkan i Sverige. (På ett skandalartat sätt […]

 5. […] bästa för ögonen: jag talar naturligtvis om när Svenska kyrkan privatiserades på ett skandalartat sätt. Vore det inte läge att låta medborgarna få tillbaka sin egendom och sedan avknoppa kyrkan […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: