Vem får ekonomipriset 2018?

Det blir inget Nobelpris i litteratur i år, men här på Ekonomistas håller vi fast vid traditionen att tillfråga läsarna vem som får årets ekonomipris. Lägg gärna till egna kandidater på listan och motivera ditt val i kommentarstråden. Omröstningen avslutas under helgen och resultatet från omröstningen presenteras innan årets ekonomipris tillkännages nu på måndag den 8 oktober.

Comments

 1. Roger Pyddoke says:

  Apropå nyheten häromdagen att kvinnor inte kan få nobelpris i fysik för att de saknar tillräckligt starka nätverk.

 2. Själv tror jag på ett tillväxtpris (Aghion, Howitt och Romer) vilket jag härmed sätter på pränt. Jag brukar dock ha fel även om jag prickade rätt på Diamond, Mortenson och Pissarides.

  • Jesper Roine says:

   Jag tror att priset går till William Nordhaus kanske med Partha Dasgupta och/eller Martin Weitzman.

 3. Kul och bra att ni synliggör att det finns många kandidater som också råkar vara kvinnor. Bra kämpat

 4. Schenkolas says:

  Jonas Vlachos, för sin unika expermimentella forskning av marknadsekonomi innehållandes två varor (grädde och sylt?) på förskola.

 5. Weitzman/Nordhaus får dela tror jag. Det är dags nu!

 6. Kalle says:

  Jag anser att Assar Lindbeck borde få det, men det är troligen högst osannolikt att han någonsin får det. 😦

 7. Jag har röstat på ekonometri: Angrist och Imbens.

 8. Micke We says:

  Om man får kacka en skvätt på egen farstu så skulle jag säga att prisets värde vattnats ur rejält vid det här laget. Varje gång jag för mina föräldrar eller studenter fått förklara att den och den fick pris för att de visat att ”människan visst inte är rationell” eller dylikt så har det bara känts fånigt. Och om värdet av ens forskning verkligen inte framgår utanför skrået så borde man fråga sig om det rör sig om några framsteg att belöna. Att ha skrivit något som satt en massa andra ekonomer i arbete behöver ju inte nödvändigtvis vara ett bidrag till världen i stort..

  För att negga till det lite extra: Ponerar att priset togs bort – skulle någon utanför ekonomiämnet bry sig?

 9. Ta Stephen Ross från listan. Han gick bort 2017. Själv skulle jag vilja önska att priset gick till forskare kring utvecklingsekonomi. Varför inte Esther Duflo som en av pristagarna?

 10. Anders Ytterström says:

  Ganska bra gissat.

  • Micke says:

   Jag var en av de som gissade rätt. Det finns två förklaringar här.

   1. Jag är supersmart och bra på att förutsäga framtiden.

   2. Jag har gissat på Romer varje år sedan Ekonomistas började med dessa läsarfrågor 2009, så det tog 10 år.

   Var och en får bedöma vilken förklaring som är den mest troliga. Jag ber er dock att ha detta i åtanke när bostadspriserna viker nedåt en smula och en person som tjatat om detta i 20 år säger sig ”ha haft rätt hela tiden”.

   (För tydlighets skull: jag är inte ironisk, utan jag har verkligen gissat på Romer varje gång de senaste 10 åren. Jag är alltså urusel på att gissa vem som kommer att vinna, även om mitt resultat ser exceptionellt bra ut om man bara tittar på de senaste 24 timmarna.)

Trackbacks

 1. […] och på tredje plats Joshua Angrist (8%). Hur det gick för resterande kandidater kan du läsa i ursprungsinlägget. Klockan 11:45 kommer det riktiga beskedet om vem som får årets […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: