Världens första historiska internationella prisomräknare

Hur hög lön har du mätt i tyska riksmark år 1930 eller franska livres revolutionsåret 1789? Vilket värde hade 1000 finska mark år 1955 i termer av serbiska dinarer 1892 eller chilenska pesos 1973? Hur många kinesiska yuan år 1923 motsvarade hundra polska zloty 1980? Svaren på dessa och många andra frågor finns i världens förmodligen första historiska internationella prisomräknare  som konstruerats av ekonom-historikern Rodney Edvinsson vid Stockholms universitet.

Rodney Edvinsson är en av Sveriges främsta experter på historiska valutor, särskilt alla de vi haft i Sverige (se t ex hans kapitel om Sveriges parallella valutor under 1500-1700-talen i Riksbankens projekt om historisk monetär och finansiell statistik). Han är även mannen bakom en av våra mest välbesökta historiska statistikportaler, historia.se.

Nu har Rodney slagit samman historiska dataserier över växelkurser och priser från en mängd länder för att skapa denna historiska internationella prisomräknare som alltså finns på denna länk. Serierna bygger på information om köpkraftspariteten mellan Sverige och andra länder samt värdet på olika varor i dessa länder vid olika tidpunkter.

Mycket kul utlovas för den hugade!

Comments

  1. Adrian Adermon says:

    Kul! Nu kan man t.ex. enkelt räkna ut att mr Darcy’s 10 000 pund per år i Austen’s “Stolthet och Fördom” (utgiven 1813) motsvarar omkring 8,7 miljoner kronor i dag (medan stackars Bingley måste klara sig på strax över 4,3 miljoner kronor).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: