Lådvin – bättre än du tror

Såhär i sommartider är det på sin plats att viners förtjänster och tillkortakommanden diskuteras. Ekonomistas-Daniel uppmärksammade forskningsfronten häromdagen och nu är det dags att slå ett slag för billiga viner.

En ny studie av bland andra Stockholmsdoktoranderna Johan Almenberg och Anna Dreber visar nämligen att folk i allmänhet tycker bättre om billiga än dyra viner. Resultatet är baserat på en genomgång av mer än 6000 vinprovningar där avsmakarna inte visste vilka viner de hade i glasen.

Rutinerade experter har inte riktigt samma uppfattning som folk i gemen utan verkar kunna uppskatta ett dyrt vin. Eller snarare: experterna tycker inte systematiskt att billiga viner är godare än dyra.

Eftersom vi tidigare refererat en studie som visar att man tycker bättre om viner som man tror är dyra hamnar vi i ett svårlöst dilemma. Lösningen är väl att värden får köpa hem ett billigt lådvin. Detta dekanteras i smyg och inför gästerna hävdas att vinet är väldigt dyrt.

På så sätt får folk både vad de vill ha och vad de tror att de vill ha.

ladvin

Comments

  1. Dagens Nyheters vinskribent Bengt-Göran Kronstam kommenterar Almenberg och Drebers studie på följande vis:

    “Samtidigt passar du på att räcka lång tunga åt de “forskare” som via amerikanska smakpaneler kommit fram till att majoriteten “vanligt folk” tycker billiga viner smakar godare än dyra. Det må vara så på andra sidan Atlanten, men det enda forskarna visat är ändå att de själva inget kan om vin. Jag ska gärna åta mig uppgiften att “bevisa” motsatsen vilken dag som helst, bara jag får välja vinerna. Svenska konsumenter har mycket god näsa när det gäller vin, både bland billiga och dyra köp.”

    Både forskare och dumma amerikanska vinkonsumenter som får en släng av sleven…

Trackbacks

  1. […] II: Se även dr Waldenström och dr Vlachos om hur nationalekonomer analyserar viner. « Energikick för en måndag Kärlek […]

  2. […] närmare 50 vetenskapliga artiklar (sedan 2008) inom en rad olika områden – allt ifrån om pris påverkar hur människor upplever att vin smakar (det gör det) till om pojkar är mer tävlingsinriktade än flickor (ja, kanske, men det är till […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: