Att hata – och bekämpa – inflationen

”Hata inflationen” skriver Ragnar Roos i ett ledarstick i DN i dag. En allmän motvilja mot inflationen är förmodligen en god grund för penningpolitiken. Men historien har visat att det är långt ifrån tillräckligt. Som nytillträdd president hösten 1974 ägnade Gerald Ford ett långt tal till kongressen lyssna på utdrag nedan) just till att utveckla sitt inflationshat. Som bekant fortsatte den höga amerikanska inflationen under 1970-talet. Om man läser hela talet inser man varför. Ford föreslår tio åtgärder för att bekämpa inflationen. I ljuset av modern makroekonomisk forskning ter sig merparten av förslagen märkliga – speciellt att han inte ville använda restriktiv penningpolitik.

Comments

 1. Martin: Det finns ju en kritik mot Bernankes penningpolitik, att den i hög grad kopierar just 1970-talets dito, med hög inflation som följd. Hur ser du på det? Stämmer den kritiken eller finns det några centrala skillnader mellan då och nu? (Svara om du har tid och lust.)

 2. Niclas: Liksom på 1970-talet har man problem med stigande inflation i kombination med ett svagare konjunkturläge, och man väljer åtminstone för tillfället att försöka motverka konjunkturförsvagningen. Så visst finns det likheter, men jag har ändå svårt att tro att det ska gå lika illa som då. Dels har inflationsökningen i USA – åtminstone om man rensar för energi och mat – ännu inte tagit fart som i inledningen av 1970-talet, och dels har nog Bernanke en bättre insikt om hur inflationen ska bekämpas, Lite oroande är förstås att Fed inte har utvecklats lika mycket som andra centralbanker – det finns fortfarande problem med bristande öppenhet och risk för politiska påtryckningar.

 3. Josefine Karlsson says:

  Hur tycker du att man ska bekämpa inflation?

  • Inflation bekämpas med penningpolitik (i kombination med sunda offentliga finanser).

   Detta kan ju låta självklart, men om man läser Fords tal ser man att det inte var självklart under 1970-talet. Han listar tio förslag på hur inflationen ska bekämpas. Endast ett av förslagen rör den egentliga penningpolitiken, och om denna säger han: ”You and the American people should know, however, that I have personally been assured by the Chairman of the independent Federal Reserve Board that the supply of money and credit will expand sufficiently to meet the needs of our economy and that in no event will a credit crunch occur. The prime lending rate is going down.”

 4. simsallabim says:

  berggren, din fråga (som har ett par år på nacken), diskuteras flitigt av krugman på hans blogg. Han förklarar varför dessa kritiker begår flera grundläggande fel.

 5. Martin says:

  Varför skulle det vara intressant att mäta inflation ex mat och energi egentligen? Att använda core inflation trodde jag bara var en företeelse som införts för att slippa redovisa den riktiga inflationstakten. Man gömmer sig bakom argumentet att statistiken blir för volatil. Vilka började med den här trenden? Var det nationalekonomerna eller centralbanks duvor och investmentbakernas makrostrateger med goldilocks i pannan..

 6. Roger says:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: