Sänkt maxtaxa i förskolan – ska det funka igen?

Ingen har nog missat att de rödgröna igår presenterade sin valplattform. Jag tänker inte här recensera vare sig den eller alternativet, men konstaterar att sänkt maxtaxa i förskolan finns med bland alternativen.

Ekonomistas har tidigare rapporterat om forskning som visar att denna strategi var framgångsrik i valet 1998. Familjer med barn i dagisålder visade sig nämligen rösta på Socialdemokraterna i större utsträckning än familjer med barn i skolålder, som ju inte skulle kunna utnyttja den sänkta barnomsorgstaxan. Vi ser med spänning fram på om dessa löften om 600 kr mindre i månaden kommer att uppväga borttagandet av RUT när barnfamiljerna går till vallokalen om ett par veckor.

Comments

  1. Camilo von Greiff says:

    Du låter nästan lite sarkastisk…

  2. Mikael Elinder says:

    Ett par saker talar för att sänkta barnomsorgsavgifter inte vinner lika många röster denna gång.

    För det första så skriver de mycket vagt om det i sin regeringsplattform:

    “Om det finns utrymme för fler reformer under mandatperioden vill vi också sänka avgifterna
    i förskolan, genom sänkt maxtaxa.”

    För det andra så är summorna avsevärt mindre. Förra gången var det många barnfamiljer som sparade betydligt mer än 1000 kronor per månad att jämföra med upp till 600 kronor med denna reform.

  3. Roger says:

    Kan inte Ekonomistas faktagranska Anders Borgs sifferspäckade powerpointpresentation från idag? Den innehåller bl.a. kritik av maxtaxeförändringen.

    http://slidesha.re/a6penm

Leave a comment