En glad en, äter fem äpplen om dagen

Det är ett välkänt faktum att det finns ett starkt samband mellan fysisk hälsa och konsumtion av frukt och grönsaker. I en ny NBER-uppsats visas att det även verkar finnas ett påfallande starkt samband mellan välbefinnande (mätt med enkätfrågor på lite olika vis) och konsumtion av frukt och grönt. De som är gladast äter ca 5 till 8 portioner (à 80 gram) frukt och grönsaker per dag. Uppsatsförfattarna är väldigt noga med att påpeka att de inte har påvisat ett orsakssamband mellan konsumtion av frukt och grönt och välbefinnande. Därför bör du nog avvakta de randomiserade studier författarna förordar innan du kastar dig iväg för att länsa fruktkorgen i lunchrummet.

Comments

 1. Mats Pettersson says:

  Undrar hur det ser ut om man replikerar deras undersökning och lägger in chips och godis istället för frukt & grönsaker.

 2. fredmanswe says:

  Är de glada för att de äter äpplen eller äter de äpplen för att de är glada?

 3. En äldre generation, som t ex min pappas morbror Oskar som dog 1990, vid 104 års ålder, betraktade grönsaker som koföda som borde undvikas, ”sånt man ger till kräka”. Fett fläsk var vad vuxna människor åt. Oskar var uppe och skottade snön av lagårdstaget när han var 90…
  Skämt å sido så undrar jag hur välkänt faktum det är att man ska äta frukt och grönsaker i mängder. De som inte dog av svält, olyckor eller sjukdomar förr i tiden levde faktiskt mycket länge de också. Minst halva året var de enda grönsakerna potatis, rovor och morötter.

 4. Andreas SO says:

  Varför pratar alla om frukt och grönsaker som om det vore samma sak? Som jag förstått det så är väl grönsaker bra mycket nyttigare än frukt. Minst lika mycket vitaminer och liknande minus sockret. Frukt ska man definitivt inte äta ”i mängder”. Det är välkänt.
  Vad gäller hur länge folk lever så finns det många som lever oerhört ohälsosamt men ändå lever till en bra bit efter 80. Men alla har inte sån tur.

 5. Gustav says:

  Min gamla nek-lärare brukade förklara ”avtagande marginalnytta” genom att säga ”efter femte äpplet – ont i magen…”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: