Lär av pedagogiska australiska ekonomer

Häromdagen gjorde jag en planlös sökning efter uppsatser på det lite udda temat “fördelning och beskattning av livsinkomster”. Till min förvåning kom flera av träffarna från en och samma tidskrift: Australian Economic Review. Men det rörde sig huvudsakligen inte om traditionella forskningsartiklar, utan korta introduktioner till olika ämnen publicerade i en sektion kallad “For the Student”.

Efter att ha tittat igenom ett antal nummer av AER (!) framstår detta som en guldgruva för studenter. Här är några exempel på artiklar i “For the Student”:

Enligt en av författarna till några av dessa artiklar, professor John Creedy, är dessa studenttillvända texter generellt sett mycket populära med höga nedladdningstal. Jag är inte förvånad.

Flera texter har en australisk prägel och jag tror därför att det skulle vara ytterst givande om även vår egen Scandinavian Journal of Economics skulle införa en motsvarande “For the student”-sektion. Även Ekonomisk Debatt skulle kunna innehålla liknande artiklar. Sådana sektioner förefaller vara förhållandevis billiga sätt att stärka SJE:s och ED:s ställning bland svenska och nordiska ekonomer, samtidigt som våra studenter tillförs matnyttiga texter i allehanda ämnen.

Comments

 1. Perfekt tips Daniel! Älskar glasdörr till ytterdörr f ö

 2. Andreas SO says:

  Jag försökte kolla på Sports Economics men det verkar inte som att man kan läsa den utan bara se förstasidan.

  • Andreas, jag tror tyvärr att man måste vara ansluten till ett bibliotek, högskola el dyl för att komma åt vissa av artiklarna i tidskriften.

   • Andreas SO says:

    Yes. Jag är fortfarande ansluten till Stockholms universitetsbibliotek men vad jag kunde se så gick det inte att logga in med hjälp av det på just den sidan i alla fall. Men någon av de andra länkarna kanske funkar. Jag ska se om det går senare.

 3. Jakob says:

  Andreas SO: Testa att gå in på http://www.sub.su.se och sedan “databaser”, så kan du därigenom gå in på google scholar genom SUs nätverk. Då borde du kunna söka reda på och komma åt artikeln. Det fungerar iaf för mig.

  • Andreas SO says:

   Okej tack. Bra att veta. Jag försökte faktiskt göra precis så men jag kanske gav upp lite för snabbt.

 4. Tackar för denna utmärkta upplysning Daniel. Har nu lyckats traggla mig igenom Sport och Political och de både har stärkt främst mitt intresse och sekundärt också mina vaga kunskaper som förstaårsstudent!

Trackbacks

 1. […] även den svenska Ekonomisk Debatt – skulle överväga att inrätta en praktikerhörna (se även mitt tidigare förslag om ännu mer grundläggande översikter som vänder sig till studenter). I våra länder finns […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: