Ekholm och Svensson förtjänar bättre bemötande om penningpolitiken

av Andreas Berg (ED 2012:7, ledare)

”För den som följt den svenska debatten det senaste året är det tydligt att de argument som förts fram av Ekholm och Svensson inte fullständigt bemötts av övriga [ledamöter i Riksbankens direktion]”, skriver Andreas Bergh.

Läs hela ledaren här.

Comments

 1. Michael says:

  De bemötanden som hittills presterats av hök-majoriteten i riksbanksdirektionen har tyvärr varit av ”goddag yxskafts-karaktär”: Diffusa påståenden om att skulder är farligt (utan hänsyn till tillgångarna) och plattityder som att skuldsättning förr eller senare leder till problem (det finns en trade-off som idag manifesterar sig i ett stort output-gap) samt en intellektuellt ohederlig debattartikel om riksbanken egentligen är jätteduktiga därför att att inflationen skulle varit högre om inte räntorna gått ner under det senaste decenniet (utan att nämna att inflationen också skulle ha varit ännu lägre om inte energipriserna stigit kraftigt under samma tidsperiod, Oljan gick ju från 10 dollar fatet till som mest 150 dollar fatet).

  Det verkar som om man slipper argumentera för sin sak på ett pertinent sätt bara man har en hökaktig uppfattning om penningpolitiken.

  Regeringen missade också chansen att byta ut Ingves efter hans flagranta penningpolitiska misstag att höja räntan under 2007 och 2008. istället fick han helt oförklarligt ett förnyat mandat och när två hökar skulle bytas ut när deras mandatperiod var över, gav riksbanksfullmäktiges åldrande ordföranden direktiv om att de kandidater som skulle ersätta hökarna också skulle ”dela majoritetens syn på penningpolitiken”. Riksbanksdirektionen fick då två nya hökar och den gamla hökmajoriteten var fortsatt intakt när också Ingves fick vara kvar.

  Troligtvis kommer regeringens oförlåtliga misstag att dels låta Ingves vara kvar (han gjorde återigen ett gravt penningpolitiskt misstag när han höjde räntan 2011 pga av en temporär minimal blip i energipriserna), och att dels se till att få två nya hökar i direktionen som ersättare till de avgående hökarna, att kosta dem regeringsinnehavet vid nästa val. Arbetslösheten är idag högre än när Alliansen tillträdde, och varslen duggar tätt i industrin. Byggsektorn har kraschat och ungdomsarbetslösheten är alarmerande hög. Riskaversionen är extremt hög och capex långt under replacement levels.

  Trots att jag själv röstat på Moderaterna sedan jag fick rösträtt måste jag säga att jag är djupt besviken på deras policyval och deras ointresse för att verka för full sysselsättning och få ner output-gapet. Jag kan t.o.m. ibland tycka att det knappast kan bli sämre om vi skulle få en annan konstellation vid makten nästa gång…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: