Assar Lindbeck-medaljen till Erik Lindqvist och Ekonomistas-Robert

Det finns vissa pris och pristagare som genom åren lyfts här på Ekonomistas. Riksbankens pris till Alfred Nobels minne förstås, och emellanåt John Bates Clark-medaljen, till USAs främste ekonom under 40. Frågan är om det finaste ändå inte är Assar Lindbeck-medaljen, ett pris som bara delas ut var annat år till ”en ekonom som i år fyller högst 45 år och som är svensk medborgare eller som stadigvarande bor i Sverige och som gjort ett betydande bidrag till ekonomiskt tänkande och ekonomisk kunskap”.   

Årets pris går till Erik Lindqvist och Robert Östling, för den breda allmänheten känd som Ekonomistas-Robert. Båda är naturligtvis oerhört kompetenta ekonomer som gjort betydande forskningsbidrag (som man kan läsa mer om i prismotiveringen här). Här vill vi dock speciellt lyfta de väldigt viktiga bidrag som de båda gör i undervisning och som deltagare i debatten. Robert har bland annat prisats för sin undervisning inom ekonometri på Handelshögskolan (för en viktig och uppskattad kurs som tidigare gavs av Erik Lindqvist innan han blev professor på SOFI). Båda har också, tillsammans och var för sig, skrivit viktiga inlägg i debatten om Covid-pandemin. Sist men inte minst är Robert, som trogna Ekonomistas läsare vet, fenomenal på att kombinera illustrationer av viktiga ekonomiska insikter med både roliga och tänkvärda konsumentupplysningsexempel. Alla minns vi hans idogna jakt på falskmarknadsförarna på Cykelringen och inom taxirörelsen och nu senast också hans gludspadevärdiga journalistiska insats inom jultidningsbranchen.

Med detta stora grattis till två mycket värdiga vinnare önskar vi alla Ekonomistas läsare en riktigt god jul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: