Ny källa för inkomst och förmögenhetsfördelningsdata

Det finns otaliga organisationer som tillhandahåller data på inkomst och förmögenhetsskillnader men det är inte alltid lätt att på ett och samma ställe få en samlad översikt av långsiktiga förändringar av olika mått i olika länder. Nu finns en ny webresurs för som samlar jämförbara mått på en rad ofta diskuterade aspekter av fördelning i 25 länder. Websidan ”Chartbook of Economic Inequality” sammanställd av Tony Atkinson och Salvatore Morelli redovisar siffror över arbetsinkomster (P90 i relation till median), generell inkomstfördelning (Ginikoefficienten för disponibel inkomst, justerad för familjestorlek), fattigdom (andel av befolkningen med disponibel inkomst under 60 procent (eller ibland 50 procent) av medianen), toppinkomstandelar (andel av totalinkomst före skatt och transfereringar för topp 1 procent och topp 0.1 procent), och slutligen förmögenhetskoncentration (andel nettoförmögenhet hos topp 1 procent).

Det finns som vanligt anledning att varna för att jämförbarhet över tid och mellan länder inte är absolut, men Atkinson och Morelli gör ett utmärkt jobb i att redovisa alla detaljer för den som är intresserad. För den som bara vill ha en snabb bild av allt på en gång så tillhandahålls det i ett och samma diagram. För Sverige ser 1900-talet ut som i figuren nedan.

ChartbookIneqSwe

(Den som tycker att bilden är svår att läsa kan titta på Sveriges sida här). För varje land redovisas också en mycket kort skriven sammanfattning av varje måtts utveckling över tid. En bra källa för alla som vill ha ett snabbt sammanfattande svar på översiktliga frågor om fördelning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: