Ryssland – ännu ett steg i fel riktning

De senaste åren har det sammanlagda intrycket av vad som händer i Ryssland tyvärr varit att mycket är på väg i fel riktning. Korruptionen har ökat (från redan höga nivåer), valresultat har manipulerats, politisk opposition hotas av fängelse, och senaste månaderna har det dykt upp svårbegripliga krav på att vissa organisationer med utländska kontakter ska registrera sig som ”foreign agents” (ett uttryck som på ryska har en landsförrädarkonnotation).

I går kom ytterligare en nyhet som förstärker denna bild. En av Rysslands främsta ekonomer Sergei Guriev har lämnat landet och hans framtid där är i nuläget oviss. Sergei är rektor för Rysslands New Economic School och har varit rådgivare till Dmitry Medvedev, haft ett antal styrelseuppdrag, bland annat för statliga Sberbank, och är en flitig kolumnist i flera av Rysslands ledande tidningar. Han har också en imponerande rad forskningsartiklar i ledande nationalekonomiska tidskrifter. Sergei är också en av de personer som öppet gett sitt stöd till oppositionspolitikern Alexei Navalny.

Sergei Guriev har många anledningar att inte stanna i Ryssland. Att han hittills ändå gjort det kan rimligen bara bero på en vilja och förmåga att påverka Rysslands utveckling i rätt riktning. Jag kan inte tänka mig en sämre signal om vart landet är på väg än att en person som han tvingas fly landet. Läs mer om händelsen här, här, här och här.

Uppdatering fredag 31 maj: Sergei verkar inte vara på väg tillbaka till Ryssland inom överskådlig tid.

Comments

  1. Din länk stödjer inte ditt påstående om att korruptionen har ökat… Try again?

    • rttck says:

      du menar att det saknas förändrings-siffror i länken! Bara underlag som visar på korruption.

Trackbacks

  1. […] men inte detta i Ryssland? Jo, det gör man förstås. Problemet är dock att, som Sergei Guriev så väl formulerat det: ”For those in power, a big piece of a shrinking pie is preferable to […]

  2. […] många år varit en av de viktigaste rösterna för ekonomiska och politiska reformer i Ryssland (se tidigare inlägg här). Han har sedan dess varit professor på Sciences Po i Paris men efterträder alltså nu Erik […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: