Låt slumpen bestämma ditt öde!

I ett tidigare inlägg här på Ekonomistas tog jag den tärningsterapi som förespråkas i romanen Tärningsspelaren som utgångspunkt för ett blogginlägg om den fria viljan. Steven Levitt och John List verkar också ha fastnat för tärningsterapi. På webbsidan Freakonomics Experiments uppmanar nu de båda nationalekonomerna allmänheten att låta slumpen avgöra stora, livsavgörande beslut. De gör detta eftersom de vill hjälpa människor att fatta svåra beslut, men framförallt handlar det om ett vetenskapligt motiverat experiment.

Slumpen är varje forskares våta dröm eftersom den gör det möjligt att studera orsakssamband. Det är därför de båda forskarna använder slumpen för att utröna om människor fattar riktiga beslut, till exempel när det gäller huruvida vi ska säga upp oss från jobbet eller lämna vår partner, eller om det finns en systematisk snedvridning som gör oss alltför förändringsobenägna. (Mitt intryck av människor i min egen bekantskapskrets är att vissa skulle må bra av mer förändringar, medan andra fåfängt söker lyckan genom alltför många förändringar.)

Om du registrerar dig på Freakonomics Experiments får du först besvara en rad frågor inför ditt stora livsavgörande beslut. Därefter erbjuds du möjligheten att låta slumpen fatta beslutet för dig och du får avlägga ett löfte att följa utfallet. Forskarna kommer efter en tid att kontakta dig och ställa några frågor om hur du upplevde konsekvenserna av ditt slumpmässiga val.

Det här är ett kul och fanatasieggande projekt, även om jag tvivlar på om det kommer ge svaret på om vi behöver mer eller mindre förändring i våra liv. Den data som samlas in lär ha tvivelaktig kvalitet. Dessutom kommer många nog välja att inte följa den slumpmässiga rekommendationen. Gissningsvis är det också relativt förändringsbenägna personer som söker sig till den Freakonomics Experiment och som inte är representativa för människor i allmänhet. I avvaktan på resultatet från studien finns hursomhelst en intressant podcast om experimentet att lyssna på.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: