Snygga politiker och kompetenta direktörer?

Det är sedan länge känt att snygga personer tjänar mer.  Niclas Bergren, Henrik Jordahl och Panu Poutvaara visar i en artikel som just publicerats i Journal of Public Economics att skönhet verkar vara viktigt även för politiker. Ju snyggare finska politiker är, desto större är chansen att de blir valda. En ny studie av några amerikanska forskare visar dock att skönhet inte verkar vara lika viktigt för direktörer — för dem är det viktigare att se kompetenta ut. Direktörer tenderar att se mer kompetenta ut än icke-direktörer och direktörer som ser mer kompetenta ut har högre lön och basar över större företag.

Comments

 1. Jakob says:

  Synd att man inte kunde komma åt artikeln direkt. Det vore nämligen oerhört intressant att se hur man operationaliserat “se kompetent ut”. Hur ser en kompetent människa ut?

 2. Funkar inte länken till uppsatsen för dig? Hursomhelst ligger “kompetens” i betraktarens öga (liksom “likeability”, “beauty” och “trustworthiness” som de också kollar på), det vill säga de lämnar det ospecificerat och låter deltagarna i studien själva avgöra vad de lägger i begreppet “kompetent”. Ett uppenbart problem med studien är att de verkar ha använt bilder från företags hemsidor och det är förmodligen så att större företag har proffsigare fotografer som kan vara bättre på att ta foton som signalerar kompetens (vilket torde vara en viktig egenskap att signalera om sin VD).

 3. Eller så kanske det faktum att man är VD gör att man ser mer kompetent ut. Man skulle egentligen vilja ha en framåtblickande studie där man klassificerar folks utseende i 20-årsåldern och ser om det finns en prediktiv kraft i utseendet.

 4. Vår studien av politiker är tillgänglig från en länk på denna sida: http://www.ifn.se/web/Vetenskapliga_artiklar.aspx . Det är den artikel som ligger näst längst upp. (Länken direkt till studien är för lång för att klistra in här.)

  Vi gör en poäng av att:

  Our investigation does not suffer from the problem that more successful or better financed candidates hire better photographers: official candidate photos taken by the same photographer offer a more equal playing ground. Moreover, a “bad hair day” would produce measurement error for a candidate if photos from the press were used, whereas with official candidate photos, one expects an unflattering picture exposed in numerous posters to be detrimental for electoral success.

  • Tack för förtydligandet, Henrik. Jag syftade på den andra studien om direktörer som verkar lida av en del brister som ni tagit hänsyn till i er studie.

 5. Jakob says:

  Anledningen till att jag misslyckades att läsa hur de gått tillväga när det gäller kompetensartikeln var faktiskt att jag inte var kompetent nog att trycka på rätt länk, vilket var lite klantigt.

  Den uppenbara allmänna slutsatsen måste dock ändå vara att det nu finns forskning på vilken look man ska köra på för att nå framgång 🙂

 6. Jakob: utseendet tycks kunna påverka framgång. Men det är inte säkert att man kan påverka sin look så mycket. Hamermesh, Meng och Zhang finner i artikeln “Dress for success – does primping pay?” (publicerad i Labour Economics 2002) att försök att bättra på sitt utseende med hjälp av klädsel och kosmetika endast har en mindre effekt på hur vacker man uppfattas som.

 7. Kristian Grönqvist says:

  Jonas

  Jag tror nog den förutsägbara faktorn i utseendets betydelse är för kortlivad. Den styrs ju av de arketyper som bildas i Ditt medvetande av observation av samtiden, eller någon enstaka person i Din barndom.
  Sarah Palin är ju tex en läcker förpackning, men hon behöver ju bara öppna munnen för att förstöra det intrycket. Ungefär som Carola.
  Det är som med sidbena på statmän. För trettio år sedan skulle ponnysvans i regeringssammanhang ha ansetts som direkt frånstötande och definitivt inte förtroendeskapande.
  Eller heltatuerad kropp.
  Men utseendeföreträden förändras i och med att arketyperna förändras
  Folk i Palestinasjal, krulligt hår och John Lennonbrillor ansågs när jag var ung(60-talet), vara ett tecken på politisk insikt och statsvetenskapligt intresse, idag mest som efemär romantik.
  Men visst signalerar utseende något. Annars hade man inte diskuterat Mona Sahlins väska. Att Mona Sahlin ofta exponerar sig i kritstreck för att framstå som en framtida statsman är ett bra exempel. Från imaget “GRANNFLICKAN” till imaget”STATSMANNEN” är steget ganska långt, med det kan underlättas med yttre attribut naturligtvis.

 8. Patrik Bråkenhielm says:

  Är studien om finska politiker sprillans ny? Det är inte första gången jag hör talas om det nämligen.

  • Studien har cirkulerat opublicerad i ett par år, men det är först nu som den gått i tryck. Direktörsuppsatsen har mig veterligen dock bara några veckor på nacken.

 9. Man önskar sig att folk även skulle efterfråga politiker som ser kompetenta ut. Vilka värden associeras med att vara snygg?

 10. Marcus Salomonsson says:

  Det finns liknande resultat från studier gjorda bland amerikanska militärer. Snygga blev befordrade snabbare än andra.

  Det var länge sen jag läste om det här, och jag har ingen länk. Jag kommer inte ihåg speciellt mycket detaljer heller, men jag antar att man använde foton från inryckningen. Om man tog fotot precis efter besöket hos “frisören” borde problemet med “bad hair day” vara försumbart.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: