Vattenfyllda grönsaker

Aftonbladet upprörs över att det finns en massa vatten i sommarens grillkorv. En nutritionist på Livsmedelsverket går så långt att hon kallar grillkorv för “en märklig produkt”. Nu får man hoppas att de snart granskar frukt- och grönsaksindustrin. Exempelvis innehåller både gurka och tomat uppåt 95 procent vatten och apelsiner säkert runt 85 procent. Inget annat än en skandal.

Uppdatering: Via Paulún hittar jag livsmedelsverkets egen lista över vatteninnehåll i olika livsmedel. En ren biff består av 75 procent vatten. Livsmedelsverket har många väderkvarnar att slåss emot.

Comments

 1. Plus-Sverker gjorde en gång ett mycket upprört tv-inslag om att schampo till övervägande del bestod av vatten. En inkallad expert fick frågan “hur mycket vatten ska man *som konsument* acceptera i schampot?” Den perplexa experten: “Eh… jaa du… det är inte så lätt att svara på…”

  Konsumentjournalister vill uppenbarligen att mat ska säljas frystorkad och att vi ska tvätta håret med tvålpulver, så att vi kan vara helt säkra på att inte bli lurade.

 2. Ande says:

  Men nu går det väl inte riktigt att jämföra grönsaker med korv? Korvar växer inte i naturen så vitt jag vet.

 3. Ande: Vatten är vatten oavsett om det finns i korv eller tomat. Om livsmedelsverket ska ondgöra sig över vatten i ett födoämne borde de väl rimligtvis ondgöra sig över vatten i alla födoämnen. Nu kan du invända att vattnet i korven är delvis tillsatt, och det är naturligtvis sant. Men så länge som det inte är livsmedelsverkets uppgift att vara statens officiella receptbank föreslår jag att de ägnar sig åt viktigare saker än detta.

  Vilket kanske även jag borde göra…

 4. Livsmedelsindustrin strävar naturligtvis efter att använda så billiga råvaror som möjligt, vatten är den billigaste. För att inte korven skall ha egenskaper som en vattenfylld ballong (med lite köttbiprodukter i) får man tillsätta olika former av kosnsistensgivare och stabiliseringsmedel samt articifiella smakförstärkare… “Problemet”(?) är att konsumenterna tror att de köper korv, det vill säga en charkuteriprodukt. I stället får man potatismjöl, vatten och blodprotein…

  Problemet för oss alla (samhället) är att sjukvårdkostnaderna i det långa loppet kommer att explodera i takt med att allt större andel av de livsmedel vi konsumerar är av denna karaktär. Och då kanske livsmedelsverket ändå har en roll att spela i denna korvsåpa…

 5. David says:

  I din uppdatering står även att en grillad korv i snitt innehåller 52% vatten. Ganska oviktigt för mig som är vegetarian:)

 6. Privatkapitalisten: Jag förstår inte varför du är upprörd över vatten, potatismjöl och annat harmlöst i maten. Konsumenterna ska förstås inte föras bakom ljuset, men så länge det redovisas tydligt och smakar gott förstår jag inte problemet!? De negativa hälsoeffekter du skriver om tror jag inte ett dyft på — tvärtom är det ju så att mycket hälsoproblem (och även miljöproblem och djurplågeri!) beror på att vi äter för mycket kött. Mera vatten i kött, tack!

 7. Per Hortlund says:

  Ur miljösynpunkt är dock inte vatten i grönsaker och kött symmetriskt. Vad gäller miljön har ju forskningen visat att de största miljöbovarna är idisslarna, som med sina väderspänningar släpper ut mer växthusgaser än självaste industrin. Att äta kött (speciellt får och nöt) är därför positivt ur miljösynpunkt – man äter helt enkelt upp miljöbovarna. Omvänt är veganism förkastlig, då man äter upp våra bröder växterna som binder koldioxiden. Genom att tillföra vatten i korven minskar man avverkningen av miljöbovar och bidrar på så sätt till ökat skadligt idisslande. Omvänt är ökad vattenmängd i grönsaker positiv då det bidrar till minskad förtäring av den koldioxidbindande gröna substansen.

 8. Eh… Robert, jag kan konstatera att vi inte är överens om huruvida de komponeneter av icke animaliskt urskprung (det är inte vattnet jag syftar på) är att betraktas som “harmlösa” eller hälsovådliga.

 9. Intressant!!! Och jag har på min blogg svaret på den höga bakteriehalten.

  Ha De Gott / Joakim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: