Socialdemokratins hatkärlek till klyftorna

Igår presenterade socialdemokraterna en rapport om inkomstspridningens utveckling i Sverige under senare år. Resultaten pekade mot ökade klyftor i samhället och Mona Sahlin var klädsamt självkritisk.

Frågan är dock: är Mona egentligen ledsen över de ökade klyftorna? image Knappast. För även om Mona säkert ogillar ojämlikhet som sådan är det troligare att hon jublar högt över det faktum att inkomstspridningen ökar i Sverige. Det är nämligen så att svenskarna är ett folk som ogillar ekonomisk ojämlikhet mer än de flesta andra, något som ekonomiprofessorerna Richard Freeman och Anders Björklund visat i en SNS-bok för att par år sedan.

Och med ett ökat medialt fokus på sossarnas paradgren ”ojämlikhet” minskar samtidigt fokus på för (s) obekvämare områden, som t ex sysselsättningen, entreprenörskapet och samregering med (v) och (mp).

Med andra ord kan vi förvänta oss att Mona kommer kommer prata klyftor alltmer fram till valet 2010 (vilket även ledarsrkibenter på SvD och AB tror). Och absolut säkert har vi inte sett sista s-rapporten i ämnet…

Comments

 1. Mats Ekelund says:

  Hej Daniel,

  Jag har för mig att jag såg en studie om lönespridningen i Sverige sedan 50-talet. Enligt denna har det inte hänt så väldigt mycket sedan slutet av 60 talet. Lite ned på 70-talet och sedan uppåt under sent 80 och tidigt 90 tal. däremot visade studien inte någon förändring de senaste 6 åren. Slutsats: Inte mycket att bråka om.

  Jag misstänker dock att man från politiskt håll kommer att fokusera in på någon delaspekt (t.e.x förmögenhetsfördelning, arbetare vs börs vd:ar) eller välja någon tidsperiod som ger ökade klyftor. därmed kan man släppa ett par studier på raken som stärker bilden av ökade klyftor. och vips måste politikerna göra ngt åt detta konstruerade jätteproblem. Dvs. 1-0 till (s).

 2. Hur väl känner du Mona, Daniel? Visst kommer säkerligen (s) använda stigande ojämlikhet för att fiska röster. Däremot är det väldigt svårt att veta om Mona blir gladare av detta än hon är uppriktigt bekymrad över stigande ojämlikhet. För att uttala sig om detta behöver vi nog nästan ta till modern hjärnforskning (om ens detta hjälper). 😉

 3. Det viktiga är väl vilka klyftor det egentligen är man pratar om. Som Daniel och Jesper tidigare visat är det främst den absoluta inkomsttoppen som driver förändringarna i inkomstfördelningen. Detta borde ha implikationer för vad man ska göra för att påverka sakernas tillstånd (och om man ska göra något). Att exempelvis hårdbeskatta medelklassen när det är den absoluta toppen som drar ifrån är exempelvis inte särskilt konstruktivt.

  Förändringar i förmögenhetsfördelningen (som Daniel och Jesper skrivit om här) är naturligtvis också intressanta. På kort sikt drivs dessa dock troligen nästan uteslutande av förändringar på aktiemarknaden (vilket torde öka spridningen) och bostadsmarknaden (vilket torde minska spridningen i förmögenhet).

 4. Sverige har mig veterligen inga särskilt avvikande preferenser i avvägningen mellan jämlikhet och totala inkomster. Det är USA som avviker från nästan alla andra i-länder i sin omfattande tolerans för ojämlikhet.

 5. Om man läser avsnittet på ss 42-46 i NBER-rapporten framkommer det rätt tydligt att det är USA som avviker i synen på jämlikhet, trots att författarna på s 43 gör ganska skruvade försök att få USA att framstå som norm. I samma stycke, och på samma tema, kan man hitta meningarna ”Svenskarnas svar avviker klart” och ”Men svenskarnas svar liknar ganska mycket de svar som ges av personer i andra utvecklade länder”.

  Så hur konstigt det än kan låta för amerikaner och nationalekonomer är det än så länge USA, inte Sverige, som skiljer sig från andra i-länder.

Trackbacks

 1. […] även vad Daniel Waldenström samt ekonomipristagaren Robert Lucas har att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: