Förespråkar OECD platt skatt för Sverige?

Tidigare i dag besöktes Handelshögskolan av OECD:s generalsekreterare Angel Gurria som höll ett oväntat frispråkigt anförande. Bland annat fick vi höra att Sveriges skattetryck bör sänkas betydligt och att det främst bör ske genom sänkningar högst upp i skatteskalan. Denna åsikt är han knappast ensam om, även om många nog har invändningar.

Mer intressant var att han oreserverat ansåg att beskattning av konsumtion är att föredra framför beskattning av arbetsinkomst och att vi i Sverige har för liten andel konsumtionsskatter. Detta är anmärkningsvärt. Vi har ju redan höga konsumtionsskatter (men många länder har högre skatter, se t ex tabell 4 i denna OECD-rapport). Dessutom är det tveksamt om konsumtionsskatter är mer effektiva än beskattning av arbetsinkomster. Grundläggande skatteteori visar faktiskt att en konsumtionsskatt lika väl kan utformas som en platt skatt på arbetsinkomst. En effektivitetsvinst uppstår då genom att skattesystemet blir mindre progressivt, men detta blir till kostnad av en skevare resursfördelning. (Under en övergångsperiod kan högre konsumtionsskatt dessutom medföra omfördelningar från äldre generationer till yngre.)

Nu tror jag visserligen att det är bra med ett stort inslag av konsumtionsbeskattning, men det ska nog även balanseras med inkomstbeskattning. Innan våra politiker tar OECD:s rekommenationer på alltför stort allvar hoppas jag att de fördjupar sig något i litteraturen om detta.

Uppdatering 2008-04-25

Gurrias anförande finns nu på OECD:s web.

Comments

  1. Andreas Bergström says:

    Jag var på studiebesök på OECD förra veckan. Ja, de förespråkar platt skatt för Sverige, eller snarare, de tror att det blir oundvikligt i längden om vi ska hänga med i en globaliserad värld, för att dra en sliten klyscha. Som ett första steg tyckte de att vi skulle titta på att antingen sänka den statliga inkomstskatten rakt över (sänker man med 7% så når man ”hälften kvar” även för dem som betalar värnskatt) eller att höja brytpunkten en bit. Vilket ju råkar vara vad den svenska regeringen antyder i vårbudgeten.

    Däremot hade de inget officiellt budskap om högre konsumtionsskatt, det kanske var något Gurria själv hade tänkt ut.

  2. Camilo von Greiff says:

    Jag tycker det är märkligt att OECD ofta har väldigt tvärsäkra rekommendationer vad enskilda länder ”måste” göra. Inte minst den ekonomiska politiken vimlar av avvägningar mellan tex effektivitet och jämlikhet (i betydelsen små inkomstskillnader). OECD borde som jag ser det bidra till att synliggöra målkonflikter i den mån de existerar och ännu bättre vilka relativa storleksordningar effekterna har. Men sedan måste det rimligtvis vara upp till varje nations befolkning att välja den politik den föredrar, utan pekpinnar från storebror i Paris som knappast kan tro sig kunna förkroppsliga den exakta preferensen hos marginalväljaren…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: