Tur eller skicklighet?

Tycker ni att vi lever i turbulenta och osäkra tider? Det är i så fall en uppfattning som inte stöds av data, åtminstone inte om vi begränsar oss till den makroekonomiska utvecklingen. Under de senaste decennierna verkar konjunktursvängningarna ha dämpats avsevärt, ett fenomen som brukar benämnas The Great Moderation. I USA och många andra länder verkar dämpningen ha skett i mitten av 1980-talet men i Sverige först under 1990-talet.

Löpande standardavvikelse för fyra kvartals BNP-tillväxt.

De dämpade konjunktursvängningarna sammanföll med en förändrad syn på stabiliseringspolitiken. Centralbanker blev mer självständiga, finanspolitiken blev mer regelstyrd, och det blev mindre fokus på finjustering av konjunkturläget. Kan vi då dra slutsatsen att det var förbättrad finans- och penningpolitik som medförde ökad stabilitet? Nja. Det verkar tydligt att bättre penningpolitik har medfört stabilare inflation. Det är däremot oklart om bättre stabiliseringspolitik även har bidragit till mer allmänt dämpade konjunktursvängningar. Vissa studier finner stöd för den hypotesen. Men enligt flera andra studier beror den ökade stabiliteten i hög utsträckning på tur. Vi kanske helt enkelt har utsatts för mindre chocker än under 1970-talet.

Den pågående finansmarknadskrisen kommer nog att hjälpa oss att skilja mellan de två hypoteserna. Det råder knappast något tvivel om att många ekonomier nu utsätts för betydande negativa chocker. Hittills har krisen mest synts på finans- och bostadsmarknaderna. Tesen att stabiliseringspolitiken har förbättrats stärks onekligen om spridningen till övriga sektorer fortsätter att vara begränsad.

Comments

 1. Tanken är väl att penningpolitiken ska hålla inflationen på en jämn (låg) nivå och så får finanspolitiken sköta konjunkturjusteringar. Men är det något som FED pysslar med nu så är det väl att justera konjunkturen snarare än inflationsbekämpning. Och det kan väl i sin tur reslutera i ökad volatilitet om det slår slint och är väl även ett frångående från synen på penningpolitikens önskvärda roll för att skapa en habil BNP-tillväxt. Inte för att du skriver något sådant men det är bara en tanke.

 2. pontus says:

  Eric – Fed har både ett inflationsmål och mål för BNP-gapet, så det är inte så konstigt att de också försöker manövrera konjunkturen.

  Men visst kan det skita sig, och visst kan då cykler förstärkas!

 3. Som pontus påpekar har ju fed i uppgift att även främja hög sysselsättning och stabil ekonomisk utveckling. Svenska riksbanken tar också hänsyn till hur penningpolitiken påverkar konjunkturutvecklingen även om sådan hänsyn formellt är underordnad inflationsmålet. Men även om de bara fokuserade på inflationsmålet och även om de fortfarande gör en del misstag kan detta ju tänkas leda till mer stabilitet än finans- och penningpolitiken på 1970-talet. Jag hoppas återkomma med något inlägg som exemplifierar mindre lyckad penningpolitik på 1970-talet.

Trackbacks

 1. […] prognosförmågan som har försämrats. Vi har tidigare konstaterat att den ekonomiska utvecklingen har blivit stabilare sedan mitten av 1980-talet. Därför har både de naiva och de sofistikerade prognoserna blivit mer […]

 2. […] Det verkar som en oberoende riksbank med ett tydligt inflationsmål är en bra idé. Däremot diskuteras inte särskilt ofta hur högt inflationsmålet ska vara. Det intryck jag fått […]

 3. […] även Martin Flodéns konstaterande att konjunktursvängningarna har minskat samt Christina och David Romers artikel “What Ends […]

 4. […] svårare fråga att besvara. Mycket beror säkert på att den makroekonomiska utvecklingen blivit allt stabilare, men det är ju ingen egentlig förklaring. Faktum är att något riktigt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: