Individualisera och korta föräldraledigheten

av Anne Boschini (ED 2012:8, ledare)

Anne Boschini menar att föräldraförsäkringen bör vara individuell. Detta skulle starkt bidra till att likställa förväntningarna på kvinnors och mäns beteende på arbetsmarknaden i samband med att de får barn.

Om individualiseringen av föräldraförsäkringen dröjer av politiska skäl, så borde staten åtminstone försöka minimera den samhällsekonomiska skadan av det ojämställda uttaget av föräldraledigheten genom att minska antalet dagar i försäkringen. Detta eftersom vetenskapliga studier visar att kombinationen av ojämställt uttag av föräldrapenningen och en generös föräldrapenning i termer av nettodagar per barn gör att svenska kvinnor i genomsnitt står utanför arbetsmarknaden längre än i andra länder.

Läs hela ledaren här.

Comments

 1. Andreas SO says:

  Bra artikel av Anne Boschini!
  Men det vore bättre att helt enkelt avskaffa föräldraförsäkringen. Snacka om att kasta bort pengar.

 2. Föräldraförsäkringen är väl redan individualiserad – på barnet?

  Rent allmänt är det nog den mest obegripliga delen av socialförsäkringarna. Med minst ett halvårs förvarning får två personer veta att en av dessa två s.a.s inte kan arbeta under ungefär ett år. Har man följt sin gamla hemkunskapslärares råd har man när man får detta besked sammanlagt fyra månadslöner sparade (vilket motsvarar 5 månader på 80% av inkomsten). Sedan har man ytterligare 12 manmånader på sig att spara ihop ytterligare några månader. Om den ena parten redan nu vänjer sig vid att leva på 80% av inkomsten har man redan 1,5 månad sparad ”gratis”. 6,5 månad totalt alltså plus det man lyckas spara utöver det, säg 3-4 månadslöner. Nu är vi uppe i tio månadslöner.

  Slutligen kommer ju den ena parten fortsätta arbeta efter barnet och bör under 12 månader lyckas spara ihop ytterligare 1,6 månadslön (=2 månadslöner à 80%).

  Dessutom sjunker festfrekvensen under en graviditet. Låter båda bli alkohol (och tobak) under ett halvår lär den besparingen hos många par bättre på privatekonomin högst avsevärt.

  Varför ska samhället och skattebetalarna subventionera detta? Det är ju inte svårare att få ihop det här än att spara till tex en bil, nytt kök eller någon annan större kapitalvara. Och nu ska understrykas att jag ovan räknat snålt. Har var och en fyra månadslöner sparade är ju i princip uppe i ett år à 80% direkt. Eller så kan man få 8 snarare än 6 månaders förvarning.

 3. Efter ytterligare en genomläsning av den där ledaren blir ju den enda rimliga slutsatsen att kvinnor i genomsnitt är inkapabla att ta vuxenansvar. Såväl sk dubbelarbete som föräldraledighet är på intet vis påtvingat utan fråga om en förhandling med närstående. Ev dåligt utfall beror på endast på individen. Dags att ta lite ansvar för det kanske?

  Lysistrate, var är du? 2500 år verkar inte gjort mycket.

 4. Varför syns inte den här artikeln i flödet på framsidan?

  • Att den inte syns på förstasidan beror på att varje artikel i Ekonomisk Debatt inte läggs upp som ett inlägg, utan som en speciell sida under fliken Ekonomisk Debatt.

  • Det är ett val vi har gjort för att inte våra ordinarie inlägg ska drunkna i flödet när det kommer ett nytt nummer av ED, med kanske 7-8 artiklar. Vi har därför valt att vid varje nytt nummer av ED skriva om en av artiklarna som ett ordinarie inlägg, och sedan lägga ut en blänkare med länk till poster för de övriga artiklarna.

   Kanske skulle ett annat upplägg fungera bättre och uppmuntra till mer diskussion kring de artiklar som nu inte syns så tydligt – till exempel att välja ut ett mindre antal artiklar som vi lyfter in i vanliga flödet, men inte samma dag. Idéer och förslag på hur vi kan lösa detta välkomnas! Jag tycker dock att nuvarande upplägg fungerar ganska ok.

 5. Andreas SO says:

  Den är synd att den här viktiga och intressanta frågan inte diskuteras mer. Men det kanske delvis har att göra med att inlägget om hur pengar skapas ser ut att sätta nytt rekord i kommentarer (tror jag).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: